Foto: ( Ilustracija)

Izvor vitamina: Nutricionisti preporučuju redovnu konzumaciju celera

Avaz.ba
20.12.2017 07:55
A
A
A

Celer je povrće s osvježavajućim ukusom i mnogim nutritivnim svojstvima, tako da nutricionisti preporučuju uključivanje celera u bilo koju dijetu – ako ga dodate svojoj ishrani, pomoći će u poboljšanju zdravlja i sprečavanju mnogih komplikacija.

1. Izvor vitamina

Celer je bogat vodom i mineralima, posebno kalcijumom, natrijumom i magnezijumom. Također sadrži mnogo vitamina: A, C, E, D, B6, B12 i vitamin K. Sadrži i esencijalna ulja, vlakna i antioksidante. Zahvaljujući svim ovim korisnim sastojcima, celer ima moćna antibakterijska i dijaretička svojstva, a pomaže i u zaštiti srca.

2. Smanjuje upalu

Pošto celer sadrži poliacetilen, ova biljka je jedan od najboljih antiinflamatornih proizvoda. Ovaj element pomaže kod eliminacije toksina i liječi bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis ili artroza, giht, astma i bronhitis.

3. Umiruje

Jedan od najvažnijih minerala koji se nalaze u mesu celera je magnezijum. Ovaj mineral vam omogućava da opustite nervni sistem, a time umanjite osjećaj stresa i imate miran san.

4. Poboljšava varenje 

Sok od celera i kupusa, zajedno sa kiselinama i fito-hranjivim sastojcima, efikasno pomaže u poboljšanju varenja i otklanjanju konstipacije. 

5. Univerzalni proizvod 

Celer je dobar, jer je hranljiv i može se kuhati na različite načine. Može se dodati u salate, supe, sokove, ili sosove.