INICIJATIVE

Jasna Duraković: Ukinuti devetogodišnji sistem obrazovanja

Zatražila je da se napravi detaljna analiza sadašnjeg sistema školstva, za koji smatra da je pun manjkavosti

Duraković: Mnogo nelogičnosti

Piše: A. TABAK

30.5.2019

Kako bi se ukinulo devetogodišnje obrazovanje u osnovnim školama i vratilo nekadašnje osmogodišnje, zastupnica Skupštine KS Jasna Duraković(SBB) uputila je inicijativu prema Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade. Zatražila je da se napravi detaljna analiza sadašnjeg sistema školstva, za koji smatra da je pun manjkavosti.

Godina djetinjstva

Duraković, koja je inače i profesor na Fakultetu političkih nauka, zatražila je da se vrati osmogodišnje obrazovanje uz prijedlog da se djeci uvede mjesec nastave prije polaska u prvi razred, kako bi se upoznala s procesom nastave, školom i drugom djecom.

Ona smatra da devetogodišnji sistem obrazovanja nije donio ništa pozitivno te da je djeci uskraćena i oduzeta godina djetinjstva.

- Većinu tog vremena u prvom polugodištu prvog razreda djeca provedu igrajući se i crtajući. Nema neke nauke, niti edukacije. Pokazalo se da u ovom sistemu ima mnogo nelogičnosti, da nema kontinuiteta u tome šta oni uče svakodnevno. Osim toga, i roditeljima i nastavnicima ovakav sistem donio je opterećenje na kućni budžet. Knjige su veoma skupe, a uz to se mora plaćati produženi boravak. To su dodatni troškovi koji su veliko opterećenje pogotovo za one roditelje koji ne rade – rekla je Duraković.

Ističe da je predložila resornom ministarstvu da se napravi analiza, odnosno strateški plan, te da se retroaktivno sagleda cjelokupna situacija kako bi se vidjelo je li taj novi sistem u obrazovanju donio benefite u smislu boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja.

Viši razredi 

- Ja mislim da nije. I u drugim kantonima su se ljudi bunili unazad 14 godina kako taj sistem egzistira. Treba vidjeti je li moguće nešto mijenjati jer ovo apsolutno nije dobro – dodala je Duraković.

Dobre promjene u interesu djece 

S druge strane, predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla ističe da Vijeće niko ništa nije pitao ni kada je uvodio devetogodišnji sistem obrazovanja te da oni ne zauzimaju nikakav stav po ovom pitanju.

- Očekujemo evaluaciju svih dešavanja koja se tiču djece i ispitivanja, eksternih i internih evaluacija, da vidimo kakve rezultate možemo izvući od toga. Neka se uradi i evaluacija za osmogodišnje prethodno i devetogodišnje sadašnje, mi nemamo ništa protiv toga ako će to donijeti značajne i dobre promjene u interesu djeteta. Svakako da je Vijeće roditelje na strani te ideje – rekla je Parla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.