UPOZORAVA DOKTORICA

Ove navike mogu smanjiti plodnost kod muškaraca: Jedna je posebno opasna

Obratite pažnju ukoliko se želite ostvariti u ulozi roditelja

Određene loše navike itekako mogu negativno utjecati na kvalitet spermatozoida. Printscreen

E. Ag.

10.5.2023

Doktorica humane reprodukcije Natali Kraford već dugo ima svoj profil na Instagramu na kome objavljuje savjete i edukativne snimke o plodnosti i ostalim stvarima o začeću i trudnoći. Posljednji u nizu je video u kome upozorava sve muškarce na pet stvari ukoliko planiraju da se ostvare u ulozi roditelja.

Prestanak pušenja

Prema njenim riječima, određene loše navike itekako mogu negativno utjecati na kvalitet spermatozoida, ali i da dovedu do neplodnosti.

Ona tvrdi da muškarci koji planiraju bebe prije svega trebaju prestati pušiti cigarete, ali i marihuanu jer ona dokazano smanjuje proizvodnju sperme, a negativno utječe i na njen kvalitet. Isto tako, smatra da trebaju prestati s upotrebom steroida ili bilo kakvih drugih sličnih preparata.

Držanje laptopa u krilu

Osim toga, savjetuje da iz ishrane izbace unos masnih prerađevina, jer sadrže mnogo loših hemikalija i ostalih sastojaka koji utječu na plodnost. I kao posljednju, koja je posebno opasna, ističe držanje laptopa u krilu. Kraford upozorava da toplina koja dolazi iz laptopa prilikom njegovog rada može povećati toplinu testisa. Ova loša i česta navika ne utječe samo negativno na plodnost već povećava šansu za pojavu tumora, zbog zračenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.