SAVJETI

Pedijatrica Gordana Vuković za "Avaz": Kako pripremiti dijete za more

Voditi računa da ne zadobije opekotine, zaštititi ga od sunčanice i toplotnog udara

Obavezno šešir na glavu i lagana odjeća. Facebook

prije 2 dana

Vrijeme je godišnjih odmora te mnoge porodice uveliko planiraju odlazak na more. 

Međutim, odmor s bebama i malom djecom može predstavljati pravi izazov za roditelje, zato su pravovremene pripreme od velikog značaja. Ovo je za "Avaz“ kazala pedijatrica Gordana Vuković.

Zaštitna krema

- Djeci sedmicu prije odlaska na more treba davati probiotik, ali i tokom boravka na moru, te barem sedam dana nakon povratka, kako bi se izbjegle zdravstvene posljedice - kazala je dr. Vuković.

Istakla je kako djeca do tri godine ne bi trebala ići na more, ali, ako se ipak odvedu, treba ih adekvatno zaštititi.

- Od 10 do 18 sati dijete ne treba izlagati suncu. U slučaju da ste na plaži u tom periodu, dječiju kožu zaštititi bijelom tankom tkaninom dugih rukava, ali i mazati kremom sa zaštitnim faktorom 50. Na nogama neka uvijek ima sandale, a oči štititi naočalama. Također je obavezan šešir. Ako je u pitanju vrlo mala beba, ne treba skidati pelenu zbog higijene djeteta - navela je dr. Vuković.

Dr. Vuković: Roditeljima je ljetovanje veliki izazov. Facebook

Prema riječima dr. Vuković, dijete uvijek treba biti s jednim roditeljem u vodi.

- Na plažu treba ponijeti vodu ili čaj za dijete te ih držati na umjerenoj temperaturi, da budu spremni za piće. Dojenče može dojiti kada majka vidi da su mu potrebni podoj ili tečnost. Također, možete ponijeti oprano voće ili ispravno pripremljenu i čuvanu hranu - kazala je dr. Vuković.

Prva pomoć

Treba voditi računa da dijete ne dobije opekotine, sunčanicu, zaštititi ga od uboda insekata, povreda... 

Iz tih razloga treba ponijeti kutiju prve pomoći, kremu s UV faktorom, minerale za rehidraciju, dezinfekciono sredstvo, sterilnu gazu, flastere, antipiretik, toplomjer, probiotik, te kapi za oči i nos.

Toplotna iscrpljenost

Budući da su dječija tijela, kaže dr. Vuković, manje sposobna raspršivati vrućinu i hladiti se, mogu lako podleći toplotnoj iscrpljenosti. 

Stanje povezano s time dovodi do toplotnih grčeva, a rezultat svega su bolna grčenja mišića. Rjeđe, ali mnogo ozbiljnije stanje je toplotni udar koji može uzrokovati zatajivanje mehanizma reguliranja tjelesne temperature.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.