NE SJEĆA SE NIČEGA

Zašto dijete mjesečari: Jedan uzrok ima veze sa psihičkim stanjem

Može otvarati vrata, presvlačiti se, jesti, piti, ići u toalet

Prvi put se javlja oko četvrte godine. Printscreen/Bebe.hr

E. Ag.

5.5.2023

Mjesečarenje je veoma uobičajeno za djecu. Ova pojava se uglavnom prvi put javlja oko četvrte godine, a prestaje pretežno u tinejdžerskim godinama. Da li ste vi među roditeljima koji se pitaju šta uraditi kada dijete mjesečari?

Šta kada dijete mjesečari

Ako dijete mjesečari, ono može ustajati iz kreveta, šetati po sobi ili kući više puta mjesečno. Ovo se najčešće dešava u ranom dijelu noći i može trajati oko 20 minuta, nakon čega se vraćaju u krevet ili legnu na neko drugo mjesto. Oči su uglavnom otvorene, i to širom, ali im nedostaje fokus. Oni mogu otvarati vrata, presvlačiti se, jesti, piti, ići u toalet. Ponekad djeca govore u snu i ne bude se ukoliko se vi uključite u razgovor. Često će dijete biti smireno kada mu kažete da se vrati u krevet i bez pogovora će to i uraditi. Ujutro se neće sjećati ničega što se desilo.

Šta uzrokuje mjesečarenje

Neka djeca koja mjesečare su anksioznija i stidljivija od druge djece svog uzrasta. Međutim, najveći broj djece koja se susreću sa mjesečarenjem nemaju emocionalne probleme niti probleme u ponašanju. Mjesečarenje se obično javlja kod djece čiji roditelji su se s njim susretali, ali konkretan razlog nije poznat.

Kada je dijete umorno ili pod stresom ili kasno odlazi u krevet, mogu se povećati šanse za mjesečarenje. Ponekad mjesečarenje može biti uzrokovano povišenom temperaturom, bolešću ili drugim zdravstvenim stanjem. Većini djece nije potrebno liječenje kada je u pitanju mjesečarenje, ali ukoliko želite da prorijedite mjesečarenja, možete pokušati uraditi sljedeće:

- spriječite da se dijete previše umori u toku dana

- stvorite mu rutinu spavanja

Ne pokušavajte dijete buditi

Kako bi dijete sigurno mjesečarilo, pridržavajte se sljedećih uputstava:

- ne pokušavajte da ih budite, budite mirni i nježno ih preusmjerite nazad u krevet;

- izbjegavajte da govorite sutradan o mjesečarenju jer ga se dijete neće sjećati i može biti pod stresom;

- učiniti sobu i dom bezbjednim;

- uvjerite se da vaše dijete ne može da se kreće uz i niz stepenice u toku mjesečarenja;

- ne dozvolite da dijete koje mjesečari spava u krevetu na sprat;

- postavite način upozorenja za vas poput monitora za bebe, zvona ili zujalice na vratima sobe vašeg djeteta kako biste mogli da reagujete;

- ukoliko dijete spava van kuće, upozorite osobu koja se brine o njemu da je dijete sklono mjesečarenju.

Mjesečarenje nije uzrokovano bolešću, ali posjetite ljekara ako je vaše dijete uvijek umorno sljedećeg dana, ako se mjesečarenje dešava rano ujutro ili više puta u toku jedne noći, ako dijete hrče ili glasno diše, ako mokri tokom mjesečarenja, ako hodanje u snu djeluje neobično.

Lijekovi se obično koriste kada dijete ima problema sa spavanjem, a mogu pomoći i u nekim ekstremnim situacijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.