ALFA TV

"TV Ordinacija": Možemo li upalu pluća preboljeti na nogama?

Upala pluća ili pneumonija posljedica je oslabljenog odbrambenog sistema organizma i najčešći razlog umiranja od brojnih zaraznih bolesti

Doktor Mahir Tokić. Printscreen

H. J. I.

4.5.2023

U ovosedmičnom izdanju emisije "TV Ordinacija", koju uređuje i vodi Irmela Šabanović a emituje se na Alfa TV, govorili su o bolestima uzrokovanim zagađenim zrakom i uticaju vremenskih promjena na organizam. 

Upala pluća ili pneumonija posljedica je oslabljenog odbrambenog sistema organizma i najčešći razlog umiranja od brojnih zaraznih bolesti, poput gripe, te drugih virusnih i bakterijskih infekcija, ali i od COVID-19. 

Zagađeni zrak

O ovome ali i bolestima uzrokovanim zagađenim zrakom, a od kojih, prema podacima Ujedinjenih nacija, godišnje umre više miliona osoba, među kojima 600.000 djece, razgovarali su sa prim. dr Mahir Tokić, specijalistom za plućne bolesti. Dr. Tokić  je govorio i o tome koliko je pušenje štetno za naša pluća i zdravlje općenito, ali ništa manje štetno nije ni zagađenje zraka u Sarajevu koje stvara itekakve zdravstvene probleme. 

Pitali su ga i kakvo stanje izaziva zagađen zrak i da li on može razviti virus? Koji su simptomi upale pluća na koje odmah trebamo reagirati? Koji su najčešći razlozi za upalu pluća kod djece? Šta svako od nas može uraditi za svoje zdravlje kako bismo prevenirali upalu pluća? Ovo su samo su neka od pitanja na koje su dobili odgovore od pulmologa dr. Tokića. 

Kako pripremiti organizam na promjene vremena

Na kraju su se dotakli i toga kako pripremiti organizam na vremenske promjene, proljeće je, a samim tim dolaze problemi sa alergijama, kako se pripremiti i ublažiti simptome.

Pogledajte emisiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.