WHO ISTRAŽUJE UZROKE

U Argentini se pojavila misteriozna bolest

Biološki uzorci poslati su na dodatna testiranja u Nacionalnu laboratorijsku administraciju i Zdravstveni institut

Deset slučajeva se dovodi u vezu sa privatnom klinikom u gradu San Miguel de Tukuman na sjeverozapadu Argentine. Ilustracija

H. J. I.

3.9.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati nekoliko slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka u Argentini, gdje su do sada registrovana tri smrtna slučaja, prenosi Sky News.

Iz regionalne kancelarije WHO-a navode da se deset slučajeva dovodi u vezu sa privatnom klinikom u gradu San Miguel de Tukuman na sjeverozapadu Argentine.


U saopćenju se ističe da su negativni rezultati na respiratorne viruse i druge viralne, bakterijske i gljivične agense. Vlasti odbacuju mogućnost covid-19.

Biološki uzorci poslati su na dodatna testiranja u Nacionalnu laboratorijsku administraciju i Zdravstveni institut.


Stručnjak za zarazne plućne bolesti sa Univerziteta u Minesoti Majkl Osterholm (Michael) rekao da bi uzrok moglo da bude nešto što su pacijenti udahnuli, pošto su pluća oboljelih u velikoj mjeri obuhvaćena upalom.

On je isprva sumnjao na legionarsku bolest koju uzrokuje udisanje kapljica vode sa bakterijom legionela ali su rezultati testiranja odbacili i tu mogućnost.

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.