SAVJETI Važno je da bude bogat vlaknima i proteinima

Doručak skida kilograme

Ključno za mršavljenje nije samo ukupan broj kalorija nego i vrijeme kada se one unose

Zdravlje u kući

Svaki dan započnite običnim doručkom

Foto: Ilustracija


Doručak je najvažniji obrok, jer osigurava potrebnu energiju za ostatak dana. Doručak od 600 do 850 kalorija prije devet ujutro djeluje kao saveznik metabolizmu i drastično potiče mršavljenje te uravnotežuje hormone i sagorijeva masne naslage. 

Obilan doručak zapalit će vaš organizam, ali važno je da bude bogat vlaknima i proteinima. Ako se pridržavate svih pravila dijete, za mjesec možete smršaviti i do deset kilograma, a u isto vrijeme jesti pizzu, sladoled i namirnice koje druge dijete ne dozvoljavaju.

Kod strožije verzije „dijete velikog doručka“ za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300. Doručak je važno jesti već 15 minuta nakon što ustanete iz kreveta, a čak i ako ne osjećate glad ujutro - nakon dvije sedmice ćete se i prilagoditi i buditi se gladni. 

Svaki dan započnite običnim doručkom. Primjer doručka koji daju nutricionisti sastoji se od omleta s tri bjelanca, 50 g sira, 50 g suhog mesa, povrća, pola mafina sa sirom. Žitnih pahuljica sa 200 ml mlijeka, čokoladnog kolača. Iz dana u dan neka se doručak sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dvije porcije mliječnih proizvoda, dvije porcije ugljikohidrata, dvije porcije masnoća i jedna porcija slatkog deserta. 

Ručak neka bude od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dvije porcije povrća sa škrobom i jedna porcija voća.  Večera neka se sastoji od tri porcije proteina, dvije porcije povrća sa škrobom i dvije porcije voća.

Krastavice su zeleno povrće sastavljeno većinom od vode i sadrže samo 16 kalorija po porciji. Sjemenke i kora sadrže najveću količinu nutrijenata. Najvredniji u njima je beta karoten.

Više o temi Doručak

SAVJETI
Pravilna prehrana školaraca
SAVJETI
Ne preskačite doručak
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na