ORDINACIJA

Izbjegnite nastanak i razvoj karcinoma

Sve pomjene koje se nalaze u eritroplakiji u vidu sekrecije otplave u nekoliko dana

Ranica može predstavljati ginekološki problem. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

17.1.2020

Krioterapija grlića maternice predstavlja savremen, bezbjedan, bezbolan i siguran način liječenja hroničnih upala grlića maternice, koje su se do sada neuspješno “tuširale”, a vaginalni sekret liječio raznim vaginaletama. Odlične rezultate daje i kod liječenja kolposkopski mirnog CIN-a 1.

Crvena mrlja

Kad sluznica iz kanala grlića prekrije vanjski dio grlića, nastane crvena mrlja, koja se javlja kod žena fertilne dobi i može predstavljati potpuno fiziološki nalaz. To jedno od tri mjesta s kojeg se uzima PAP bris

S druge strane, “ranica” (erythroplakia) može predstavljati ginekološki problem, jer može uzrokovati pojačano “bijelo pranje”, upalu vaginalne sluznice, biti sama hronično upaljena i, kao takva, podložnija bakterijskim infekcijama i HPV infekciji.


Prof. dr. Kenan Drljević. Avaz

Na tom mjestu nastaju premaligne promjene - displazije (CIN 1, CIN 2, CIN 3), iz kojih se može razviti karcinom grlića maternice. Hronična upala grlića maternice u ginekologiji se smatra jednim od “kokarcinogena”, stanjem koje olakšava nastanak i razvoj karcinoma grlića maternice.

Sigurna metoda

Krioterapija predstavlja bezbolno smrzavanje “ranice” na vrlo niske temperature, nakon čega ona u potpunosti nestane. Kad se naglo smrzne voda u ćeliji sluznice, ona propada i ljušti se u vidu obilne sekrecije, koja traje desetak dana. Sve pomjene koje se nalaze u eritroplakiji (nezrela sluznica, bakterije, HPV infekcija) u vidu sekrecije otplave u nekoliko dana. 

Kako aparat ima mogućnost da fokusira samo promijenjeno tkivo grlića, posebnom tehnikom se štedi zdrava sluznica. Ova metoda je bezbolna, beskrvna i sigurna.

Otpornost na infekcije

Dva-tri mjeseca nakon intervencije mjesto eritroplakije zauzme višeslojni pločasti epitel – sluznica koja je daleko otpornija na fiziološku kiselost vagine, koja nastaje i održava se djelovanjem “dobrih” laktobacilusa. Ova sluznica naročito je otporna na bakterijske i virusne (HPV) infekcije. S druge strane, nestaje dugotrajno pojačano bijelo pranje, hronični koliptis i cervicitis, koji su žene godinama neuspješno liječile raznim vaginaletama. Laktobacilusi održavaju fiziološku kiselost rodnice i nikakve vaginalete više nisu potrebne. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.