UPOZORENJA

Šta kada hormoni podivljaju

Rješenje se nalazi pred vama

Ukoliko niste pobornik zdravih navika, možete platiti cijenu. Ilustracija

Zdravlje u kući

30.10.2019

Hormoni su sićušni hemijski signali koji putuju kroz tijelo i organima šalju poruku, za smanjenje stresa, ubrzavanje metabolizma, gradnju mišića i sličnih procesa. Navike i način života imaju ključnu ulogu pri održavanju hormonskog balansa, koji je veoma važan za zdravlje.

Tromo i umorno

Ukoliko niste pobornik zdravih navika, možete platiti cijenu tako što ćete narušiti balans hormona, koji će se negativno odraziti na zdravlje. I dok tražite rješenje za podivljale hormone u različitim tabletama, ono se nalazi pred vama u vidu zdravih navika, kao što su zdrava ishrana, česta fizička aktivnost i zdrav san. 

Postoji nekoliko znakova hormonskog disbalansa koje možete uočiti kod sebe i reagirati na vreme kako biste hormone vratili u normalu. Ukoliko vam je zaista teško da ustanete iz kreveta, znači da se ritam proizvodnje i cirkulacije vaših hormona poremetio, usljed čega se osjećate tromo i umorno. 

Nivo kortizola u krvi ujutro bi trebalo da bude visok kako bi razbudio mozak i pripremio vas za predstojeći dan. Ukoliko ipak ne možete da ustanete iz kreveta, možda je cirkulacija kortizola u krvi narušena.

Sedam dana

Ukoliko želite da regulirate cirkulaciju kortizola, dovoljno će biti da potpuno izbacite kafu i alkoholna pića, barem na sedam dana. U početku ćete biti razdražljivi i bit će vam teško, ali ćete ubrzo primijetiti kako su vam jutra neuporedivo dinamičnija i energičnija.

Gubite energiju

Ukoliko uživate u obroku bogatom ugljikohidratima, nakon ručka vam se spava i osjećate umor i iscrpljenost, ovo može biti znak da imate problema s inzulinom.

Da bi tijelo moglo funkcionirati nakon ručka, potrebno je da proizvede veću količinu inzulina, ali ako niste u stanju da izlučite veću količinu inzulina poslije jela, znači da imate hormonski disbalans.

Ako želite da riješite ovaj problem, potrudite se da unos ugljikohidrata svedete na minimum.

Uvijek ste gladni

Leptin je hormon koji regulira sitost, a kad je on u disbalansu, osjećate konstantnu potrebu za hranom. Ako stalno želite još nešto, naročito slatko, onda je nivo leptina u krvi veoma nizak.

I stres je okidač

I stres može biti uzrok niskog leptina u krvi pa ne treba da vas iznenadi što u stresnim situacijama imate posebnu želju za slatkišima. Ako želite riješiti ovaj problem, pokušajte da potrebu za slatkišima utolite šakom bobičastog voća.

Masna koža

Disbalans hormona može izazvati masnu kožu, kosu i akne. Osjećaj napada vrućine je posljedica manjka estrogena. I gubitak libida je pouzdan znak da u je organizmu niska razina estrogena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.