SAVJETI U jesenjem i zimskom periodu

I usnama je potrebna njega

Usne lako gube vlažnost i dehidriraju zbog tankog sloja kože, ali najčešći razlog suhoće je nedostatak tečnosti u organizmu

Zdravlje u kući
23.10.2019 07:53

Važnu ulogu u njegovanju usana ima i ishrana

Foto: Ilustracija

Baš kao licu i tijelu, i usnama je potrebna njega, savjetuju stručnjaci. Naročito u jesenjem i zimskom periodu, kada su izložene vjetru, kiši, snijegu i niskim temperaturama, zbog čega su suhe, crvene i sklone pucanju.

Usne lako gube vlažnost i dehidriraju zbog tankog sloja kože, ali najčešći razlog suhoće je nedostatak tečnosti u organizmu. Zato se savjetuje konzumiranje vode u dovoljnim količinama, naročito kada je vrijeme suho.

Važnu ulogu u njegovanju usana ima i ishrana. Nedostatak vitamina i minerala dovodi do pucanja usana i veoma je bitno da kroz namirnice unesete u organizam dovoljno vitamina A i B. Mnogo je načina da im povratite mekoću, nježnost i sjaj, jer lijepe usne podrazumijevaju i konstantnu brigu o njima.

Jedan od najboljih načina za njegu usana su prirodne maske, a med je gotovo nezaobilazan sastojak. Nanesite ga na usne i držite otprilike pet minuta. Ne morate ni da ga skidate, možete ga pojesti. Suhe i ispucale usne dobro će nahraniti i kokosovo ulje koje, također, treba držati na usnama oko pet minuta, a zatim ga isperite.

Komentari

NA VRH