SAVJETI Ljepota i njega

Masaža za ispucale usne

Ispucale usne rješavajte nanošenjem balzama ili vazelina, a dobra su i ulja sa vitaminom E. Treba piti dosta tečnosti, a poželjna je i lagana masaža pred spavanje

"Zdravlje u kući"
01.04.2019 10:56

Dehidracija je još jedan razlog isušivanja usana

Foto: Ilustracija

Boravak na hladnom i vjetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana. Tome kumuje i oblizivanje, kao i disanje na usta kad je zapušen nos. Ukoliko vam se tako nešto događa, neprijatnost možete otkloniti nanošenjem balzama ili vazelina više puta u toku dana.  

Dobar izbor su i ulja sa vitaminom E ili gel sa aloja verom. Dehidracija je još jedan razlog isušivanja usana, a da biste je spriječili treba piti dosta tečnosti, ne samo vode, već i čaja.

Poželjna je i lagana masaža pred spavanje. Masaža podrazumijeva lagano i nježno prelaženje preko usana mekanom četkicom za zube. Masažu treba izvoditi oko pet minuta, a zatim oprati usne i na njih nanijeti tanak sloj vazelina.

Osjetljive osobe balzam na usne trebaju nanijeti i prije stavljanja karmina ili sjaja.

O ishrani također treba povesti računa, jer pucanje usana može biti znak nedostatka vitamina B2. Da bi organizam u dovoljnoj količini bio snabdjeven ovim vitaminom, treba povećati unos zelenog povrća, mliječnih proizvoda i žitarica.

Komentari

NA VRH