SAVJETI Provedena su brojna istraživanja

Evo zašto je obavezno oprati odjeću prije prvog nošenja

Istraživanja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći mogu pronaći gljivice, bakterije, prašina, ćelije kože i još niz mikroorganizama koji mogu potaknuti osipe, infekcije i alergije

Zdravlje u kući
13.10.2019 16:52

Iako je komad odjeće tek kupljen, to ne znači da je čist

Foto: Ilustracija

Nakon kupnje predivne haljine, bluze ili hlača većina ljudi želi što prije obući taj novi komad, ali ako imaju tu naviku trebali bi dobro razmisliti što s tim komadom odjeće još na sebe stavljaju - izmet insekata, prašinu, a s njima i potencijal za dobivanje osipa ili, još gore, neke bolesti. 

Iako je komad odjeće tek kupljen, to ne znači da je čist. Pitanje je koliko dugo je ta odjeća stajala u nekom skladištu i u kojim uvjetima. Provedena su brojna istraživanja koja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći nalaze razne hemikalije koje mogu uzrokovati osipe.

Pronađeni su i uzročnici šuge, a u nekoliko slučajeva u SAD na neopranoj odjeći pronađene su i uši.

Filip Tirno (Philip Tierno), voditelj katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku, smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno zbog sljedeća dva razloga:

1. Spojevi u odjeći 

Prilikom testiranja odjeće doktor Tirno je pronašao na njoj kožne ćelije i fekalije, gljivice i respiratorne izlučevine. Sve ovo je pronađeno na robi iz lanaca trgovina, ali i iz trgovina s visokom modom, piše Steth News.

Stoga, zaključak je da bez obzira iz kakve trgovine je odjeća došla, na njoj će se nalaziti bar dio ovih mikrostanica. Najviše gljivica i ćelija kože je doktor Tierno pronašao na donjem rublju.

2. Hemikalije na odjeći

Umjetne boje se ne nalaze samo u hrani, već se koriste i za odjeću. Ako se roba ne pere prije pranja te kemikalije mogu uzrokovati infekcije i iritaciju kože. Jedna od najčešće korištenih boja je azo-anilin, koja može uzrokovati kožne infekcije i alergije.

Ako čovjek ima osjetljivu kožu, ova boja može potaknuti crveni i suhi osip koji može biti jako neugodan. Formaldehid je hemikalija koja se koristi na odjeći kako bi smanjila gužvanje, a poznato je da je kancerogena i da može uzrokovati razne bolesti.

Komentari

NA VRH