SAVJETI Nije uvijek krivac veš-mašina

Spriječite nastanak rupica na odjeći

Nekoliko je mogućih razloga zašto rublje s pranja dolazi poderano

Zdravlje u kući
03.10.2019 08:58

Nekoliko je mogućih razloga zašto odjeća s pranja dolazi poderana

Foto: Ilustracija

Vjerovatno se to dogodilo svakome ko koristi veš-mašinu. Taman vješate opranu odjeću i odjednom vidite da su se na nekoj majici pojavile sitne rupice.

Bacate novac

Nemate pojma zbog čega, prije pranja je bila cijela. Naravno, prvooptužena je perilica, nisu rupe nastale same od sebe. Evo kako to objašnjavaju stručnjaci za perilice, a nekoliko je mogućih razloga zašto odjeća s pranja dolazi poderana. 

Ljudski je okriviti drugoga, u ovom slučaju aparat, a ne sebe, no nije krivac uvijek veš-mašina tako da koji put bacate novac naručivši servisera da popravi kvar kojeg nema. Da je mašina krivac, ne bi selektivno uništavala stvari, oštetila bi svu odjeću, kažu stručnjaci. Dakle glavni razlozi što se rublje podere prilikom pranja su:

1. Pretrpavanje mašine – To nije dobro iz dva razloga, osim što će lošije oprati rublje, to može štetiti i samoj mašini. Druga je stvar što će se neke stvari kad je mašina pretrpana vrlo vjerovatno zaglaviti između gume i vrata ili bubnja. Naravno, kako se bubanj okreće, tu će zaglavljenu odjeću “čupati” posebno kad krene centrifugiranje. To ni najčvršća odjeća ne može izdržati pa će nastati poderotine ili rupice.

Novo doba

2. Odjeća lošeg kvaliteta - Čini se da je ovo fenomen novog doba, odjednom su mašine počele praviti rupe na odjeći, najčešće na laganim majicama i bluzama. Pa čak i kad dolazi iz poznatih high street dućana, ta odjeća često nije vrhunskog kvaliteta. Nažalost, na odjeći nema oznaka kvaliteta pa se često morate osloniti na iskusno oko i osjet pod prstima. Zaista, često već u prodavnici vidimo da je neki materijal tanak, slab i ne ulijeva povjerenje, ali baš nam se sviđa ta suknja!

Krivi program pranja

Na veš-mašinama postoji 10-20 programa za različite tkanine pa kolika je vjerovatnoća da ćete pogriješiti? Velika, kažu stručnjaci. Tkaninu može oštetiti ako odaberete krivu temperaturu, trajanje ciklusa, brzinu centrifuge... Rješenje: čitati etikete na odjeći, ali i pročitati uputstva za korištenje mašine.

Kod nekih dugmad izgledaju kao kontrolna ploča svemirskog broda pa ko ne bi pogriješio?

Nađite krivca

Veš-mašina ne može oštetiti odjeću. U većini slučajeva krivac je ljudski faktor. Ipak, želite li se uvjeriti, učinite sljedeće: uzmite stari komad odjeće i prijeđite kružnim pokretima po cijelom bubnju te uz rub, gumu i vrata. Ako postoji nešto što uzrokuje trganje odjeće, zapet će za to, a ako tkanina ni za što ne zapne, problem nije u mašini.

Loš deterdžent

Loš deterdžent ne uzrokuje toliko često oštećenje odjeće koliko od njega stradaju vlakna tkanine pa će s vremenom na njoj lakše nastajati rupe. Također, prirodna vlakna poput vune i svile moraju se prati posebnim deterdžentima. 

Slijedite uputstva

Druge stvari koje se peru zajedno često su uzrok nastajanja rupa na odjeći, baš kao i pretrpavanje veš-mašine. Često dobijete uputstva da odjeću preokrenete naopačke i da sve patentne zatvarače zakopčate prije pranja, no ljudi to uglavnom ignoriraju.

Komentari

NA VRH