SIMPTOMI Bolove ne smijete ignorirati

Vrijeme je da nešto hitno poduzmete: Bolovi u nogama mogu ukazivati na nastanak tumora i gnojnih procesa

Grčevi, iznenadne boli, podljevi… sve su to simptomi upala, vaskularnih ili težih bolesti

"Zdravlje u kući"

Bol u nogama ispod koljena od proširenih vena pojačava se noću

Foto: Ilustracija


Grčevi mišića dok se krećete koji se pojačavaju kada ubrzate, bol koja ne prolazi kada sjednete niti kada legnete… zvuči poznato? Ove bolove u nogama ispod koljena ne smijete nipošto ignorirati, čak ni ako nisu jaki i ako nalikuju ubodima iglica. 

Šta sve mogu značiti bolovi u nogama ispod koljena? Zanemarivanje bolova može dovesti do velikih problema, jer ta specifična bol može ukazivati na opasne bolesti. Grčevi i slične neugodnosti u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti – upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih žila

 Bolove u listovima može uzrokovati ravno stopalo

Bol u nogama ispod koljena, tačnije u listovima mogu biti prvi i jedini znak da je počelo spuštanje stopala. Do ovoga može doći nakon dugotrajnog sjedenja ili hodanja, kao i nošenja tereta.

Kontinuirano izvođenje iste radnje s nogama, a da radite pritisak na stopala, može imati dugotrajne posljedice. Opterećenje ćete osjećati u mišićima potkoljenice, javit će se bol, posebno prilikom opterećenja.

Proširene vene najčešći su uzrok

Neki od čestih simptoma proširenih vena su jači bolovi, osjećaj napetosti i težine u nogama, svrbež i peckanje uz osjećaj paljenja. Ovaj problem češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a dolazi radi dužeg stajanja ili sjedenja.

Bol u nogama ispod koljena od proširenih vena pojačava se noću i za vrijeme menstruacije. Bol nažalost pogoršava podizanjem nogu, a hodanjem se uključuje mišićna pumpa. Ovo je vrlo osjetljiv problem pa smetnje i bol mogu izazvati i jedva vidljive proširene vene.

Upale vena dolaze uz jake i iznenadne bolove u potkoljenicama

Upale površinskih vena redovito izazivaju upalne promjene na koži. Ovaj problem može stvoriti bol u listovima, no neće se vidjeti upalna promjena na koži.

Ako uz bol osjećate jaku osjetljivost na pritisak i stiskanje u listovima, ili bol za vrijeme hodanja, postoji šansa da se radi o upali vena. U težim slučajevima može doći do povišene temperature i upalnih promjena na koži.

Birgerova bolest kod mlađih ljudi

Ova se bolest uglavnom javlja u muškaraca. Kod žena je vrlo rijetka, a ako se i pojavi blagog je toka. Često nastaje u razdoblju od 20-40 godine života. Simptomi su upalne promjene pretežno u arterijama koje dovode do suženja arterija.

Posljedica je manjak kisika i nakupljanje otpadnih tvari u mišićim. To je razlog zašto se bolovi u nogama ispod koljena kod ove bolesti počinju javljati nakon dužeg kretanja.

Birgerova bolest se može razvijati vrlo polagano, a počinje osjećajem hladnoće u nogama i bolovima koji su grčeviti. Jedan od simptoma je nastanak toplih crvenih mrlja, stvaranje rana i raspadanje tkiva. Ova bolest je opasna jer ako se razvije, oboljeli se dijelovi nogu moraju amputirati.

Jedan od uzroka nastanka ove bolesti je pušenje. Istraživanja su pokazala da se kod mnogih bolesnika, kojima su amputacije rađene po nekoliko puta, bolest smirila nakon prestanka pušenja. Od lijekova daju se sredstva za proširenje krvnih žila i poboljšanje cirkulacije krvi u nogama.

 Arteriosklerotične promjene na krvnim žilama

Stariji ljudi (iznad 50 godina starosti) imaju veću šansu za doživljavanje arteriosklerotičnih promjena na krvnim žilama koje uzrukuju bolove u nogama ispod koljena.

Bolovi se kod njih javljaju za vrijeme kretanja, ali i kod nekih za vrijeme ležanja, te u slučaju nalog ustajanja. Uz boli u podkoljenicama, mogu se osjetiti jake trgajuće i sijevajuće bolesti nerava. Do ovih bolova može doći radi upale živaca koji često ovise o promjenama vremena.

Ostali mogući uzroci bolova u nogama ispod koljena mogu biti:

- upale mišića,

- gnojni procesi,

- nastanak tumora,

- upale kostiju,

- opći bolovi u slučaju gripa i viroza,

- zarazna leptospiroza,

- puknuće mišića.

U slučaju da osjetite neke od simptoma i ako vam se bol često pojavljuje, obratite se liječniku što prije kako bi vam provjerio pritisak u nogama i rukama. Što se prije obratite liječniku, šteta će biti manja. Pregled vam doslovno može spasiti život.

 Male promjene za preveniranje bolova

Male promjene kao što su blage tjelovježbe ili šetanje na dnevnoj bazi, manji unos crvenog mesa ili prestanak pušenja mogu dovesti do velikih promjena. Kod mnogih pacijenata, posebno debljih, jednostavna tjelovježba olakšava problem jer potiče bolju cirkulaciju.

Pacijenti s većim problemima možda će trebati lijekove protiv holesterola ili manji hirurški zahvat.

Više o temi Bolovi

SAVJETI
5 razloga za masažu
DRUGO STANJE
Kako smiriti trudničke probleme
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na