PSIHA

Nasilje žrtve ne mogu zaboraviti

Studije pokazuju da preživjeli seksualni napadi dovode do problematičnih zdravstvenih efekata

Zlostavljanje nije moguće izbrisati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.3.2019

Nauka i dalje ne zna kako tačno funkcionira ljudski mozak. Jedino je poznata jedna oblast mozga, koja se zove hipokampus i koja je uključena u praćenje naših sjećanja. 

Naučnici se počinju intenzivno baviti temom seksualnih zlostavljanja, o kojima sve više žena javno priča u svijetu pa pokušavaju dati odgovor na to kako zapravo funkcionira ljudski mozak.

 Mozak djeluje kao mreža

Novije istraživanja pokazuju da sjećanje na seksualno zlostavljanje nije moguće izbrisati jer je nemoguće uništiti jedno, određeno mjesto na kojem se nalazi pamćenje, koje tako živi u našoj sivoj materiji, "jer mozak djeluje više kao mreža nego kao mjesto za odlaganje“.

U stanju pojačanih emocija, kao što je napad, hormoni stresa koje oslobađamo mogu ojačati veze u toj oblasti mozga i dovesti do hroničnog stanja hiper-budnosti. U tom slučaju tijelo ima nekoliko opcija: zamrzavanje, letenje ili borba. Srce ubrzano radi i brzo dišemo, spremamo se na borbu, trčimo ili se sakrijemo.

Sjećanja na period "visokog emocionalnog intenziteta" mogu imati neku vrstu "poboljšanog kodiranja", što ih čini jasnijim. Studije pokazuju da preživjeli seksualni napadi dovode do problematičnih zdravstvenih efekata.

Uočena je veća stopu gojaznosti i dijabetes tipa 2, problemi sa crijevima, depresijom i hroničnim bolom kod osoba sa takvim iskustvom. Žrtve preživljenih trauma izbjegavaju i preventivne preglede, od rutinskog čišćenja zuba do karličnog pregleda jer to zbog dodira može za njih biti traumatično.

 Da li je razgovor lijek?

Način na koji implicitna memorija funkcionira unutar našeg tijela još uvijek nije u potpunosti shvaćen, ali izgleda da postoji razlika između traumatskih i ne-traumatskih sjećanja. Često, prva i najstroža sjećanja na traumatski događaj dolaze kao osjećanja, ukusi i zvuci.

Mnogi psiholozi i terapeuti rade pod pretpostavkom da je najbolji način borbe sa traumom razgovor o tome. Ali često, zapravo nema olakšanja za žrtve seksualnog napada koje odluče da glasno izgovore svoju traumu. Za mnoge je mnogo bolje prešutjeti i ta sjećanja zadržati skrivena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.