ISTRAŽIVANJA

Kako visoke temperature utječu na psihu

Smanjena sposobnost jasnog, brzog i efikasnog razmišljanja

Utječe na razmišljanje. Earth

Z. K.

25.8.2023

Skokovi temperature mogu utjecati na san i poremetiti funkcioniranje neurotransmitera u mozgu, što direktno utječe na naše kognitivne sposobnosti i produktivnost na poslu, u školi i kući.

Toplotni val

Studija iz 2018. ispitivala je utjecaj klimatizacije na kognitivne sposobnosti mladih ljudi koji su živjeli u spavaonicama tokom toplotnog vala. Neki učenici su uživali u udobnosti centralne klimatizacije, koja je održavala temperaturu u njihovim sobama na prijatnih 21 stepen.

Drugi su boravili u prostorijama bez klime, gdje su temperature porasle i do 27 stepeni. Tokom dvije sedmice, učenici su svakog jutra radili niz testova na svojim telefonima. Oni koji su boravili u pregrijanim sobama imali su konstantno niže rezultate.

Pregrijano tijelo

Druga studija je pokazala da je produktivnost na radnom mjestu najveća na temperaturi zraka od približno 22 stepena, dok produktivnost počinje da opada na 25 stepeni. Nalazi ovih studija ukazuju na smanjenu sposobnost jasnog, brzog i efikasnog razmišljanja kada je naše tijelo pregrijano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.