PREMA NEUROPSIHIJATRIMA

Pet procesa u našem mozgu koji se odvijaju kada smo fizički aktivni

Osim što nam doprinosi ljepšem izgledu

Fizička aktivnost stimuliše oslobađanje hemikalija koje šire krvne sudove. Facebok

E. Ag.

24.8.2023

Svi vrlo dobro znamo da je vježbanje jedan od ključeva dobrog zdravlja.

Savjetuje se da se odabere neka fizička aktivnost koja će nam goditi, ali i donijeti nam dobrobiti za zdravlje, bila to obična šetnja, trčanje, teretana ili neki grupni trening.

Osim što nam donosi ljepši izgled, šta se dešava u našem mozgu kada vježbamo?

Prema neuropsihijatrima, ovo su procesi koji se događaju u našem mozgu kada smo fizički aktivni.

Povećava se dotok krvi u mozak

Fizička aktivnost stimuliše oslobađanje hemikalija koje šire krvne sudove, što dovodi do povećanog protoka krvi i kisika do mozga, a zauzvrat promoviše zdravlje i optimalno funkcionisanje, kažu stručnjaci.

Vaša rutina vježbanja vas neće pretvoriti u Ajnštajna preko noći, ali istraživanja pokazuju da će poboljšati cjelokupno kognitivno funkcionisanje i pomoći da budete sigurni, piše "Pure wow".

Javlja se neurogeneza

Trčanje neće stvoriti samo privremenu navalu krvi u glavu, već može imati i neke dobre dugoročne koristi.

- Pokazalo se da vježbanje promoviše stvaranje novih neurona u hipokampusu, regionu mozga koji je ključan za učenje i pamćenje stvari - kaže doktor Sanam Hafiz, neuro i dječiji psiholog.

Ova studija iz 2018. tvrdi da ova neurogeneza hipokampusa ne rezultira samo ovim navedenom, već ima i neuroprotektivne prednosti koje usporavaju kognitivni pad.

Povećava se siva materija

Dr. Hafiz ističe da je redovna fizička aktivnost povezana i sa poboljšanom pažnjom, koncentracijom i vještinama rješavanja problema. Studija je otkrila da redovna, umjerena vježba dovodi do povećanja sive materije u prednjem dijelu mozga, koji je odgovoran za gore pomenute vještine.

Oslobađa se endorfin

Vježbanje stimuliše oslobađanje endorfina u mozgu koji doprinosi općoj sreći, pa otuda taj blažen osjećaj koji dobivate odmah poslije dobrog treninga.

Kako ovo funkcioniše? Endorfini su hormoni koje proizvodi mozak da bi ublažili bol i oslobađaju se tokom stresnih i prijatnih aktivnosti. Jednom pušteni, endorfini se vezuju za opijatske receptore u mozgu i rezultat je divan.

Oslobađaju se neurotransmiteri koji regulišu raspoloženje

Trening je povezan i sa povećanjem proizvodnje i oslobađanja dopamina i serotonina, neurotransmitera koji utiču na regulaciju raspoloženja, društveno funkcionisanje i san.

Efekat je jasan: vježba je dobra metoda za ublažavanje simptoma depresije i anksioznosti promovišući oslobađanje ovih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.