STRUČNJACI

Pravilnom prehranom do bržeg oporavka pacijenta

Zapošljavanjem nutricionista u domovima zdravlja i bolnicama olakšava se edukacija pacijenata o pravilnoj prehrani, čime se olakšava posao ljekarima

Beljan: Važna uloga. Arhiv

Piše: Z. KARIĆ

28.2.2019

U Hrvatskoj većina bolnica ima zaposlene nutricioniste, a pilot-projektom Grada Zagreba i Doma zdravlja Zagreb-Centar otvoreno je Savjetovalište za prehranu, u kojem radi nutricionista.  

- Budući da je pravilna prehrana esencijalna za zdravlje, nutricionista može imati važnu ulogu kod utjecaja na zdravstveno stanje pojedinca tako da procijeni njegov prehrambeni status i s obzirom na zdravstveno stanje preporuči uvođenje određenih promjena u prehrani - navodi Kristina Beljan, magistrica nutricionizma uposlena u ovom savjetovalištu.

Uloga nutricioniste u ovoj ustanovi je, također, informiranje pacijenata o pravilnoj prehrani, čime se preveniraju debljanje i hronične nezarazne bolesti uzrokovane nepravilnom prehranom. On, također, daje preporuke za promjenu prehrane kod već nastalih bolesti i debljine, zbog čega je vrlo važna saradnja s ljekarima porodične medicine, medicinskim sestrama, specijalistima i psiholozima.

- Zapošljavanjem nutricionista u domovima zdravlja i bolnicama olakšava se edukacija pacijenata o pravilnoj prehrani, zbog čega se rasterećuju ljekarske ambulante i olakšava se posao ljekarima i medicinskim sestrama koji su prije sami obavljali taj posao - ističe Beljan.

Dodaje kako su na važnost nutricionista u zdravstvenim ustanovama ukazala i mnoga istraživanja u kojima se dokazalo da se adekvatnom prehranom pacijenta kod određenih zdravstvenih stanja, posebno nakon hirurških zahvata, skraćuje vrijeme njihovog oporavka, što ujedno smanjuje i boravak u bolnici, broj posjeta ljekaru i troškove u zdravstvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.