''VJETROVI TUGE''

Ovu hranu nikako ne smijete jesti prije spolnog odnosa: Nutricionisti otkrili šta trebate izbjegavati da ne pođe po zlu

Savjet je da za večeru, umjesto jakog mesa, jedete ribu ili piletinu, ili birajte jaja bez kobasica

Pazite šta konzumirate prije seksa. Instagram

M. Z.

6.10.2023

Odlazak na večeru prije intimnog odnosa može biti romantično, ali i vrlo neugodno iskustvo ako konzumirate namirnice koje vam ne odgovaraju.

Nutricionisti koji su se bavili proučavanjem određenih namirnica smatraju da nije svejedno šta ćete jesti prije seksa.

Neka hrana je teška za probavu, što za posljedicu može imati podrigivanje koje sigurno ne želite tokom intimnog odnosa. Kako upozoravaju stručnjaci, postoje namirnice koje izazivaju i nadutost, pa i neugodne plinove. To je nešto što vam najmanje treba ako želite večer završiti u spavaćoj sobi.

Ovo je popis namirnica koje trebate izbjegavati ako se planirate seksati.

Pecivo, tijesto, pizza

Mnogi imaju problem s netolerancijom na gluten. Čak iako neko nema problem s glutenom, organizam generalno teško razgrađuje pšenicu. Paste i tijesto koje je puno sira ne pomaže probavljanju masti i proteina, a to su dvije vrlo hranjive tvari kojima je potrebno duže vrijeme da se obrade.

Tijesto za pizzu se također pravi od pšenice, dok sir koji je pun mlijeka ne pomaže, pogotovo ako imate netoleranciju. Umjesto toga, pojedite tostirani hljeb s malo sira ili pekmeza ili sendvič napravljen od bezglutenskog brašna.

Jaja s kobasicama ili meso

Kobasice su bogate mastima i ovakva večera je idealna podloga za izazivanje žgaravice i gastrointestinalnih tegoba.

Plinovi zbog crvenog mesa su “mirisni” zbog hemikalija koje se proizvode u debelom crijevu. To je zato što - kada se uzme previše proteina, oni idu direktno u debelo crijevo fermentirati se. Savjet je da za večeru, umjesto jakog mesa, jedete ribu ili piletinu, ili birajte jaja bez kobasica.

Brokule, karfiol, kelj, kupus

Ova vrsta povrća proizvodi više helija i samim time više plinova.

Kada kupus dođe u crijeva - uzrokuje plinove. Umjesto toga, alternativa je da jedete zelenu salatu s malo ulja i sirćeta, krastavac, rajčicu, papriku ili gljive.

Pivo, kokteli, sokovi, kafa

Pivo, kokteli prepuni šećera i sokovi nisu dobra opcija, kao ni kafa.

Jaka kafa može izazvati proljev, ovisno od tome koliko često je pijete i kako vaše tijelo obrađuje kofein. To je definitivno posljednja stvar koju želite prije spolnog odnosa. Umjesto toga, pijte čaj umjesto kafe i tekilu ili vino ako se želite opustiti uz neko alkoholno piće.

Žvaka za svjež dah

Žvake su pune sorbitola – alkohola koji potječe od šećera koji vaše tijelo ne apsorbira, a koji se često nalazi u pastama za zube. Tijelo ga koristi kao laksativ, što nikako ne želite. Umjesto toga, operite zube ili popijte čaj od mente, piše Espreso.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.