Sindrom kubitalnog tunela: Nelagoda u prstima, šaci ili laktu

Avaz.ba
13.05.2018 09:09

Piše: Dr. Edin Buljugić

Sindrom kubitalnog tunela je stanje koje podrazumijeva pritisak ili istezanje ulnarnog nerva (n.ulnaris) koji može uzrokovati utrnulost ili peckanje u domalom i malom prstu, bol u podlaktici i/ili slabost u šaci.

Meka tkiva

U mnogim slučajevima tačan uzrok sindroma kubitalnog tunela nije poznat. Ulnarni nerv je posebno osjetljiv na kompresiju u laktu jer prolazi kroz uski prostor koji je zaštićen s vrlo malo mekog tkiva.

Sindrom kubitalnog tunela može uzrokovati bol, gubitak osjeta, trnce i/ili slabost na medijalnoj (unutrašnjoj) strani lakta ili u šaci. Nelagoda u vidu bockanja ili trnjenja obično se ispoljava u domalom i malom prstu.

Navedeni simptomi se često ispoljavaju kada je lakat flektiran (savijen) duže vrijeme, za vrijeme držanja telefona ili za vrijeme spavanja. Neki se ljudi osjećaju slabost ili su nespretni.

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i fizikalnog pregleda. Ponekad je potrebno i testiranje provodljivosti nerava (EMG) da bi se vidjelo koliko su zahvaćeni nervi i mišići.

Manuelne tehnike

Liječenje je u blažim slučajevima konzervativno (obični analgetici i fizikalna terapija). Osim klasične fizikalne terapije, izdvajamo i akupunkturu, akupresuru i ostale manuelne tehnike.

U početnoj fazi liječenja je potrebno izbjegavati radnje, odnosno kretnje koje uzrokuju simptome. Lagano omotavanje jastuka ili peškira oko lakta ili nošenje udlage preko noći da bi se lakat sačuvao od savijanja pomažu u ublažavanju simptoma.

Kada operacija

U težim slučajevima je operacija neophodna s ciljem oslobađanja ukliještenog nerva. Operacija može uključivati otpuštanje nerva, pomicanje nerva u prednji dio lakta i/ili uklanjanje dijela kosti.

Važno je napomenuti da je potrebno mnogo mjeseci za oporavak nakon operacije. Ukoliko su simptomi bili snažni, pacijent može i poslije operacije osjećati simptome sindroma kubitalnog tunela.

NA VRH