RIJEČ STRUKE

Slobodan Nogo: Kako nesanica utječe na naše zdravlje

Prvi korak da se riješite poremećaja spavanja je stvoriti udobnost za spavanje i pronaći rješenje za psihološke probleme

Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

Raste rizik od kardiovaskularnih bolesti

Foto: Ilustracija


Spavanje ima ogroman utjecaj na vaše raspoloženje, energiju i sposobnost normalnog funkcioniranja. Spavanje je vitalni ciklus koji se ponavlja iz dana u dan. To je stanje odmora, fizička neaktivnost, koja u prosjeku traje oko osam sati.

Moguće komplikacije

U tom se razdoblju obnavljaju svi tjelesni mehanizmi, dolazi do obrade memorije i pohrane informacija primljenih tokom dana, povećava otpornost imunološkog sistema na zarazne agense.

Međutim, različiti vanjski i unutrašnji faktori mogu utjecati na ciklus sna. Kao rezultat, razvijaju se razne vrste poremećaja spavanja.

Svima je potrebno različito vrijeme spavanja da bi se odmorili, nesanica je više povezana s kvalitetom sna i koliko se dobro osjećate nakon buđenja nego s brojem sati spavanja.

  • Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

    Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

    Foto: Avaz


Čak i ako spavate više od osam sati i osjećate pospanost i umor tokom dana, vjerovatno imate nesanicu, a hronična nesanica može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Posljedice poremećaja spavanja mogu biti vrlo komplicirane. Dakle, kod onih kojima redovno nedostaje sna ili slabo spavaju povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti, rizik od dijabetesa melitusa, rizik od razvoja imunodeficijencije, a, također, i rizik od razvoja mentalnih poremećaja.

Hronični problemi sa spavanjem mogu biti psihološki ili fizički utemeljeni.

Rad noću

To mogu biti depresija, strahovi, anksioznost, hronični stres, mentalni poremećaj i posttraumatski stresni poremećaj, sindrom promjene vremenske zone, rad noću.

Prvi korak da se riješite poremećaja spavanja je stvoriti udobnost za spavanje i pronaći rješenje za psihološke probleme. Odredite stalno vrijeme spavanja, to će vam pomoći da prilagodite svoj biološki sat, prozračite sobu i tuširajte se toplom vodom prije spavanja, ne jedite dva sata prije spavanja, ali nemojte ići u krevet kada ste gladni, prije spavanja popijte čašu toplog mlijeka s medom ili umirujući čaj.

Upozoravajući simptomi

Uobičajeni simptomi nesanice koji bi vas trebali upozoriti da reagirate su poteškoće sa uspavljivanjem uprkos umoru, česta buđenja noću, problem s ponovnim usnućem nakon buđenja, kao i nemogućnost usnivanja bez tableta za spavanje ili alkohola. Javljaju se i pospanost, umor i razdražljivost tokom dana te problemi s koncentracijom.

NA VRH

Podijeli članak na