RIJEČ STRUČNJAKA

Neuropsihijatar Slobodan Nogo: Napadi mogu biti toliko opasni da zahtijevaju lijekove

Manifestiraju se na različite načine, kao što su poremećaj apetita, tahikardija, impotencija, pojačano znojenje, dispepsija, opća tjelesna bolest

Specijalisti psihijatrije liječe takve bolesti antidepresivima i anksioliticima. Ilustracija

Piše: Neuropsihijatar Slobodan Nogo

8.7.2021

Često mentalni poremećaji postaju uzrok somatskih, odnosno tjelesnih poremećaja. Mogu se manifestirati na različite načine, kao što su poremećaj apetita, tahikardija, impotencija, pojačano znojenje, dispepsija, opća tjelesna bolest. Najupečatljiviji primjer utjecaja mentalnog poremećaja na tijelo su napadi panike tokom kojih puls naglo raste i pojavljuju se drugi fizički simptomi.


Posjeta ljekaru

Somatske poremećaje uzrokuju mentalni poremećaji, koji se manifestiraju kroz simptome i njihove individualne efekte, a ne mogu se objasniti na osnovu objektivnih fizikalnih i laboratorijskih nalaza. U nekim se slučajevima somatski poremećaji mogu manifestirati toliko snažno da zahtijevaju ne samo dijagnozu već i liječenje lijekovima.

Uz somatizacijski, spomenut ćemo i hipohondrijski poremećaj, koji je manifest čvrstog uvjerenja pacijenta da je bolestan.

Obično takvi ljudi često posjećuju razne ljekare, podvrgavaju se mnogim dijagnostičkim pregledima, sastavljaju vlastite režime liječenja imaginarnih bolesti i čvrsto su uvjereni da su neizlječivo bolesni.


Neuropsihijatar Slobodan Nogo. Avaz

Skup dijagnostičkih metoda ovisit će o onome na šta se pacijent žali. Ljekari mogu obaviti preglede: magnetsku rezonancu, CT, pretrage krvi i mokraće, primijeniti x-zrake. Ako se pokaže da pacijent nema nikakvih fizioloških zdravstvenih problema, postaje jasno da su pritužbe somatizacijske prirode i pacijent se upućuje psihijatru.


Primjena terapije

Specijalisti psihijatrije liječe takve bolesti antidepresivima i anksioliticima, uz primjenu kognitivno-bihevioralne i suportivne terapije.

Obično poremećaji ove prirode nisu ozbiljne bolesti i ljekari se lako mogu nositi s njima. Često za potpuno liječenje psihijatri sarađuju s onim stručnjacima iz oblasti od kojih je pacijent upućen - naprimjer, ako se žalio na bolove u trbuhu, tada će psihijatar raditi zajedno s gastroenterologom.


Preventivne mjere

Preventivne mjere za somatizacijske poremećaje su posjeta psihoterapeutu ili psihologu. Često su mentalni poremećaji ukorijenjeni u traumi s kojom se pacijent pokušao nositi sam. Stoga pružanje odgovarajuće i psihološke pomoći pomaže u budućnosti da se spriječe gotovo sve vrste somatskih poremećaja koji su uzrokovani mentalnim distorzijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.