KINESKA MEDICINA

Ako se često budite između 3 i 5 ujutro, tijelo vam poručuje da vam je ovaj važan organ u problemu

Tradicionalna kineska medicina objašnjava zašto se budite nekoliko puta tokom noći otprilike u isto vrijeme

Buđenje u isto vrijeme je alarm za uzbunu. emedicinehealth

M. Z.

26.7.2023

Tradicionalna kineska medicina objašnjava zašto se budite nekoliko puta tokom noći otprilike u isto vrijeme.

Energija na vrhuncu

U tradicionalnoj kineskoj medicini svaki organ tijela ima određeni sat ili dio dana kada je njegova energija na vrhuncu. Svaki dio tijela je također povezan s određenim emocijama.

Ako se, recimo, probudite između 1 i 3 sata ujutro, kineska medicina kaže da bi to moglo značiti da je vaša jetra preopterećena. Ona je odgovorna za detoksikaciju našeg tijela i obradu naših emocija svake noći. Možda ste prethodnog dana pojeli nešto nezdravo što nije odgovaralo vašem tijelu, popili previše alkohola i/ili imate nerazjašnjeni bijes ili visok nivo stresa i napetosti.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, između 3 i 5 sati ujutro je period za pluća i vrijeme kada tijelo još treba da spava.

Ukoliko se probudite između 3 i 5 ujutro, to može biti zbog neravnoteže u plućima, posebno u disanju. Poremećaj vašeg sna tokom ovog vremena znači da nešto ometa vašu sposobnost da duboko i pravilno dišete.

Vježbe opuštanja

Disbalans se također može manifestirati kao piskanje, kašalj, astma ili brzo oboljenje. Ovo je, naravno, povezano sa emocionalnim faktorima, kao što je možda tuga zbog suočavanja sa gubitkom ili tugovanje.

Ako se probudite u ovo vrijeme, preporučuju se vježbe opuštanja – naprimjer, vježbe disanja. Tijelo treba da održavamo toplim kako bismo pomogli plućima da snabdijevaju tijelo kisikom, piše Danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.