SAVJETI

Bol koji ne smijete da ignorirate: Spriječite nastanak toplotnih grčeva

Nastaju usljed nemogućnosti tijela da se prilagodi visokim temperaturama

Toplotni grčevi su jedna od manjih smetnji povezanih s vrućinom. Ilustracija

Avaz.ba

27.6.2020

Kako temperatura napolju raste tokom ljeta, tako se sve više pojavljuju i slučajevi oboljenja povezanih s vrućinom.

Intezivna vježba

Zato je bitno na vrijeme saznati koje probleme bi mogle da prouzrukuju visoke temperature i šta možete da uradite u vezi s tim. 

Toplotni grčevi su jedna od manjih smetnji povezanih s vrućinom, ili medicinski problemi koji nastaju usljed nemogućnosti tijela da se prilagodi visokim temperaturama, a pri tome nisu nešto što bi trebalo da se ignorira.

Prema riječima stručnjaka toplotni grčevi su bolni, nehotični grčevi mišića koji se javljaju tokom intenzivnih vježbi u suviše toplom okruženju. Zbog njihove tijesne povezanosti s treniranjem, toplotni grčevi često se nazivaju i mišićni grčevi.

Međutim, oni se ne javljaju isključivo kad sportisti treniraju na toplijim temperaturama.

Naime, uobičajeni su i kod onih koji obavljaju svoje poslove u takvim uslovima da se mnogo znoje tokom napornih aktivnosti koje obavljaju napolju.

Prvi simptomi

Simptomi toplotnih grčeva su uglavnom nevoljni grčevi praćeni bolom ili spazam u stomaku, rukama ili nogama, objašnjavaju stručnjaci. Također, napominju da bi toplotni grčevi trebalo da se osjećaju samo u skeletnim mišićima. Ako ovaj spazam uključuje bilo koji drugi sistem u organizmu (poput grudi), onda bi trebalo odmah potražiti medicinsku pomoć. 

Uz održavanje uravnoteženog nivoa elektrolita i hidratacije tijela prije, tokom i poslije vježbanja, možete spriječiti nastanak grčeva.

Trzaji i stezanje

Imate osjećaj kao da su vam se mišići „zaključali”. Ilustracija

Prije pojave toplotnih grčeva, često se javljaju trzaji i stezanja, zvani fascikulacije. 

Ako to osjetite, važno je da se nakratko odmorite i rehidrirate, to može da spriječi napredovanje grčenja mišića.

Kada se pojave toplotni grčevi, imate osjećaj kao da su vam se mišići „zaključali” i da ne mogu da se opuste.

Šta ih uzrokuje

Stručnjaci ističu da su toplotni grčevi najčešći tokom predsezonskih treninga kod sportista. Ilustracija

Toplotni grčevi su uzrokovani nedostatkom soli i hidratacije u tijelu, a nizak nivo soli u mišićima može izazvati i bol u mišićima. Stručnjaci ističu da su toplotni grčevi najčešći tokom predsezonskih treninga kod sportista, kada se tijelo još nije prilagodilo intenzitetu aktivnosti ili spoljnim temperaturama. 

Obilno znojenje i neadekvatna nadoknada tečnosti i elektrolita, nošenje dodatnih slojeva odjeće ili neke zaštitne opreme koja sprečava efikasno isparavanje znoja i hlađenje tijela, također, može dovesti sportiste u opasnost od toplotnih grčeva. 

Postoje lijekovi, dodaci ishrani i druge supstance koje povećavaju rizik od toplotnih grčeva. Tu spadaju određeni lijekovi za krvni pritisak, ali i kofein, alkohol, neki antidepresivi, lijekovi protiv alergije i mnoge nedozvoljene supstance.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.