UPOZORENJA

Prepoznajte na vrijeme simptome plućne hipertenzije

Ljekaru se treba javiti ukoliko su simptomi prisutni, a niste imali infarkt

Avaz.ba

Simptomi su lako zamaranje i pri najmanjem naporu praćeno gušenjem

Foto: Ilustracija


Među bolestima čija su meta pluća, što znači da prilično mogu da zakompliciraju život pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda, jeste plućna hipertenzija.

Rano djetinjstvo

Simptomi su lako zamaranje i pri najmanjem naporu praćeno gušenjem. Ljekaru se treba javiti ukoliko su simptomi prisutni, a niste imali infarkt ili drugi razlog za slabost lijeve polovine srca. 

Plućna hipertenzija predstavlja stanje povišenog pritiska u krvnim sudovima pluća. Najčešće se javlja zbog slabosti lijeve polovine srca nastale poslije infarkta, ali može i zbog bolesti srčanih zalistaka ili srčanog mišića. Bolest se najčešće javlja u trećoj ili četvrtoj deceniji, ali može i u ranom djetinjstvu.

Plućna arterijska hipertenzija kod mlađih osoba može biti uzrokovana genetskim anomalijama, kao što su urođene srčane mane kod kojih dolazi do značajnog miješanja arterijske i venske krvi. Može da se javi i kao posljedica sistemskih autoimunih bolesti, skleroderme ili lupusa. Postoji i grupa pacijenata s nasljednom sklonošću za stvaranje krvnih ugrušaka i pojavu trombofilije.

Uzrok nepoznat

Kod njih se u mladosti javlja plućna hipertenzija kao posljedica plućne embolije, kod koje je krvni ugrušak začepio dio cirkulacije u plućima. Tu je, također, i grupa mlađih pacijenata sa takozvanom idiopatskom arterijskom plućnom hipertenzijom, gdje je prisutno zadebljanje zidova krvnih sudova u plućima s povećanim otporom u njima. Uzrok koji do takvog stanja dovodi, nije poznat.

Uspješno liječenje lijekovima

 • Dijagnoza se konačno potvrđuje kateterizacijom srca

  Dijagnoza se konačno potvrđuje kateterizacijom srca

  Foto: Ilustracija


S obzirom na to da se plućna hipertenzija uspješno liječi lijekovima, važno je da se na vrijeme ustanovi oboljenje. Ako je u pitanju povišen krvni pritisak u plućnoj cirkulaciji, traži se uzrok njegovog nastanka. Ukoliko se sumnja na plućnu emboliju, radi se pregled plućne cirkulacije na skeneru, kao i testovi plućne funkcije da bi se isključilo postojanje opstruktivne bolesti pluća ili teško poremećene razmjene gasova, poznate kao fibroza pluća. Dijagnoza se konačno potvrđuje kateterizacijom srca i određenim testovima, nakon čega se uvodi ciljana terapija.

 • Plućna hipertenzija se javlja nešto češće kod žena

  Plućna hipertenzija se javlja nešto češće kod žena

  Foto: Ilustracija


Žene su podložnije

Plućna hipertenzija se javlja kod oba pola, ali nešto češće kod žena, zbog većeg rizika za sklerodermu, sistemski lupus i trombofiliju u ženskoj populaciji. Skleroderma obično počinje zadebljanjem kože, hladnim i blijedim prstima na rukama i otežanim gutanjem. Za ove pacijente postoje programi ciljanih periodičnih kardioloških pregleda na kojima se provjerava da li je došlo do plućne hipertenzije. 

 • Javlja se otežano gutanje

  Javlja se otežano gutanje

  Foto: Ilustracija


S druge strane, sistemski lupus eritematozus obično uključuje i produžene periode lako povišene tjelesne temperature, upale sitnih zglobova, kao i plućne i srčane maramice. Također, dolazi do čitavog niza promjena u laboratorijskim analizama, u kojima se javljaju niski leukociti, prisustvo autoantitijela... Ukoliko imaju ovakvu kliničku sliku, a previše se zamaraju u svakom trenutku, treba odmah da se obrate kardiologu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na