KORISNO

Usne kao ogledalo zdravlja

Obratite pažnju ako su vam usne otečene, ispucale, blijede, ako se koža ljušti ili imate osjećaj peckanja

Mogu da "pucaju" i zbog malokrvnosti. Ilustracija

Avaz.ba

27.5.2020

Usne jesu simbol ljepote, ali su istovremeno i ogledalo zdravlja, ističu stručnjaci.  

- Otečene usne često ne pobuđuju neku posebnu pažnju, a ovakav njihov izgled može biti posljedica preosjetljivosti na određenu hranu ili postojanja Kronove bolesti.

- Ispucale usne ne nastaju samo zbog hladnog vremena, kako se obično misli. Mogu da "pucaju" i zbog malokrvnosti izazvane manjkom željeza u organizmu, ali i zbog dijabetesa, jer povišen nivo šećera (glukoze) potiče razvoj gljivice kandide, koja često napada uglove usana.



Osjećaj peckanja u usnama može biti znak depresije. Ilustracija

- Osjećaj peckanja u usnama može biti znak depresije. U mozgu postoji mnogo senzora koji postaju osjetljivi u slučaju psihološke neravnoteže, a takva poruka stiže u usne u vidu peckanja.

- Koža na usnama se ljušti zbog alergija, pogotovo ako je suha i osjetljiva. Uzrok ovakvog stanja nekada može biti i najobičniji karmin, kikiriki ili neka druga namirnica na koju smo alergični. U svakom slučaju, ukoliko se situacija ne popravi za dan-dva, treba se konsultirati s ljekarom.

- Blijede usne ukazuju na anemiju, ali i bolesti srca i pluća. Njihovo bljedilo nastaje zbog lošeg protoka krvi i nedostatka kisika u krvotoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.