NA DANAŠNJI DAN

Žak Prever: 46. godišnjica smrti autora "Barbare"

Kritizirao je društvo, naročito malograđane, klerikance i političare koji su „ugrožavatelji čovjekove sreće“

Žak Prever. prelepapoezija.com

Indira Pindžo

11.4.2023

Žak Prever (Jacques Prévert), francuski pjesnik i šansonijer, umro je na današnji dan 1977. godine. Autor čuvene pjesme „Barbara“ nazvan je „pjesnikom Pariza“, jer u svojim humoristički i humanistički angažiranim pjesmama kritizirao društvo, naročito malograđane, klerikance i političare koji su „ugrožavatelji čovjekove sreće“. 

Pisao je i scenarije za filmove, među kojima je najpoznatiji „Djeca raja“.

Postignut sporazum

Godine 1814., 11. aprila, postignut je sporazum u Fontenblou, prema kojem je prvi francuski car Napoleon Bonaparte abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prijestolju ga zamijenio Luj XVIII, koji se nije snašao u ulozi vladara pa je Napoleon nakon samo godinu sa šačicom pristaša uspio preuzeti vlast i započeti vladavinu poznatu kao Sto dana. U junu 1815. godine, nakon poraza u bici kod Vaterloa, Napoleona zarobljavaju Britanci i zatvaraju na ostrvu Sveta Helena, gdje je i umro šest godina kasnije.

Na današnji dan 1755. godine rođen je Džejms Parkinson (James), engleski ljekar, geolog, paleontolog i politički aktivista. Njegovo najznačajnije djelo je „Esej o drhtavoj paralizi“, koje je objavio 1817. godine, opisavši u njemu vrstu paralize koja je danas poznata kao Parkinsonova bolest.

Tajna policija

Kontroverzni predsjednik Albanije Enver Hodža (Hoxha), preminuo je na današnji dan 1985. godine u Tirani. Vladao je od 1944., prvo kao premijer, a potom kao doživotni predsjednik. Godine 1967., Hodža je proglasio Albaniju prvom i jedinom ateističkom državom u historiji čovječanstva. Osnovao je tajnu policiju Sigurimi koja je slijedila represivne metode NKVD-a, MGB-a, KGB-a, i Stasija, provodeći apsolutistički komunistički režim. Oduzimao je zemlju bogatašima, plijenio džamije, crkve, samostane i svetišta, a političkih protivnika se rješavao ubistvima, tjeravši ih da emigriraju ili ih je zatvarao u radne logore. Povlastice su imali samo aparatčici ili visoki zvaničnici režima. Zbog toga je dobio nadimak „Željezna pesnica Albanije“.

Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization - ILO), specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija koja promovira socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava, sa sjedištem u Ženevi, u Švajcarskoj, osnovana je 11. aprila 1919. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.