ŽIVOTNA BORBA

Majkl Dži Foks ima Parkinsonovu bolest: Sedam godina od javnosti krio svoju dijagnozu

Strahovao od toga da se njegova publika više neće smijati i nastaviti gledati njegov rad

Majkl Dži Foks: Svoju dijagnozu pretvorio u hrabru misiju. Instagram

N. A.

20.3.2023

Holivudski glumac Majkl Dži Foks (Michael J. Fox, 61), zvijezda filmskog serijala „Povratak u budućnost“, ima Parkinsonovu bolest od 29. godine. Nakon projekcije dokumentarca o njegovom životu „Still: A Michael J. Fox Movie“ na Filmskom festivalu „South by Southwest“ opisao kakav je život imao otkako mu je dijagnosticirana bolest.

- Sažaljenje je benigni oblik zlostavljanja. Mogu se sažalijevati, ali nemam vremena za to - rekao je glumac.

Mlad obolio

Uz njega je ostala i supruga Trejsi (Tracy) s kojom je, osim prvog sina, dobio još tri kćerke, blizanke Akvina (Aquinnah) i Skajler (Schuyler) te najmlađu Esme. Ne skriva da mu je porodica uvijek bila najveća podrška.

Foksu je spomenuta bolest dijagnosticirana 1991. kada je imao tek 29 godina i bio je jedna od rijetkih osoba na svijetu koju je ova bolest spopala u vrlo ranoj dobi. Glumac koji je u junu 2022. proslavio 61. rođendan je čak sedam godina krio svoju dijagnozu od javnosti, a naposlijetku je objasnio i zašto je učinio to.


Majkl Dži Foks: Ima Parkinsonovu bolest od 29. godine. Instagram

- Plašio sam se da bi mi se mogli smijati kad bi saznali da imam tu bolest, to stanje. Znate, to je bilo stvarno čudno razdoblje jer sam tokom sedam godina čuvao to za sebe - rekao je Foks za „BBC“.

Dokumentarac govori o životu holivudskog glumca i o njegovoj borbi s bolešću, a bit će objavljen na „Apple TV-u“, no još nije poznat datum izlaska.

- Imam Parkinsonovu bolest, ali imao sam dobar život, pa vam hvala na tome – rekao je obraćajući se Dejvisu Gugenhajmu (Davis Guggenheim, 59), reditelju filma „Still: Michael J. Fox Movie“.

Također, otkrio je i kako je strahovao od toga da se njegova publika više neće smijati i nastaviti gledati njegov rad.


Majkl Dži Foks sa suprugom Trejsi. Instagram

Ipak, kada je progovorio o svojoj dijagnozi, Foks je naišao na brojne riječi podrške i suosjećanja, a vjerni fanovi nastavili su pratiti njegova ostvarenja. To što se “otvorio” javnosti, otvorilo mu je i neke druge prilike.

- Počeo sam razgovarati s naučnicima i počeli su mi govoriti da je nauka ispred novca. Znamo više nego što možemo platiti. Razumijemo više nego što dobivamo. Kad sam bolje razmislio, shvatio sam da ja to mogu - objasnio je Foks.

Foks sada ima 61 godinu, a dobio je humanitarnu nagradu od upravnog odbora Akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja dodjeljuje Oskare, a najavio ga je prijatelj Vudi Harelson (Woody Harrelson).

- Groznu dijagnozu pretvorio je u hrabru misiju - rekao je Harleson.

Naime, Parkinsonova bolest je stanje u kojem se dijelovi mozga progresivno oštećuju tokom godina.

Osnovao fondaciju

Glumac je 2000. godine osnovao fondaciju „Michaela J. Foxa“ za istraživanje Parkinsonove bolesti koja je posvećena pronalaženju lijeka za ovu bolest i osiguravanju poboljšanja razvoja terapija za one koji pate od nje.

Foks je došao u centar pažnje i kada se nedavno u Njujorku susreo s Kristoferom Lijodom (Christopherom Llyodom), svojim kolegom iz filma „Povratak u budućnost“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.