RIJEČ STRUKE

Bliže se odmori, prijete razne bolesti: Vakcinu primiti 4 sedmice prije puta

Potrebno se obratiti Zavodu za javno zdravstvo prije polaska s ciljem dobivanja informacija o zaraznim bolestima, kazao je Žepić

Treba se zaštititi prije odlaska na odmor. Facebook

27.4.2024

Približava se vrijeme godišnjih odmora, međutim, prije nego što se zaputite na egzotične destinacije, veoma je važno informirati se spada li ta zemlja u rizične zbog mogućnosti obolijevanja od denga groznice, malarije, kolere i drugih. 

Infektolog Denis Žepić je za "Avaz“ istaknuo važnost imunizacije i konsultacije s ljekarima prije polaska na put.

Informirati se

Vakcinu je, dodaje, potrebno primiti barem četiri sedmice prije putovanja kako bi se stvorio imunitet.

- Na putovanjima su najčešće bolesti gastrointestinalnog trakta, dakle, proljev i povraćanje, uz koje se nerijetko javlja i temperatura. Uvijek je preporučljivo da ljudi koji idu na putovanja ponesu priručnu apoteku, antipiretike za skidanje temperature, probiotike, u manjim količinama, da se nađu za svaki slučaj - kazao je dr. Žepić za "Avaz“.

Gdje jedete

Istaknuo je da, kada osoba planira putovati na rizično područje, gdje se javljaju denga, malarija, kao i druge zarazne bolesti, postoji pravilo davanja vakcina.

Žepić: Pravilo davanja vakcina. Facebook

- Potrebno je obratiti se Zavodu za javno zdravstvo prije polaska kako biste dobili informacije o zaraznim bolestima, ali i vakcinalnoj zaštiti. Osim toga, izuzetno je važno paziti gdje jedete, to mjesto mora biti, barem na prvi pogled, uredno, pripazite i gdje kupujete hranu, kako je skladištena, kao i koju vodu pijete - naveo je dr. Žepić.

Neobavezna imunizacija

Zavod provodi neobaveznu vakcinaciju odraslih i djece, uz izdavanje potvrde o vakcinaciji, odnosno međunarodnog certifikata o vakcinaciji za putnike u međunarodnom saobraćaju.

Zbog klimatskih promjena bolesti koje prenose komarci šire se svijetom, a posebno Evropom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.