UŽASNI USLOVI

Video / Palestinci u Pojasu Gaze se bore protiv gladi tokom izraelskih napada

Palestinci, raseljeni iz svojih domova zbog napada za genocid optuženog Izraela, čekaju u redovima da dobiju topli obrok u školi UNRWA u kampu Jabalia

Palestinci u Pojasu Gaze. Anadolija

Anadolija

17.3.2024

Palestinci u Pojasu Gaze nastavljaju da se bore protiv gladi tokom izraelskih napada i nametnutog embarga, javlja Anadolija.

Palestinci, raseljeni iz svojih domova zbog napada za genocid optuženog Izraela, čekaju u redovima da dobiju topli obrok u školi UNRWA u kampu Jabalia, na sjeveru Gaze. Mnogi od njih su djeca.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice UNRWA saopštila je u subotu da je trećina djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi akutno pothranjena. Agencija je upozorila da „glad prijeti i da nema vremena za gubljenje“.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.