NORMALIZACIJA ODNOSA

Netanjahu: Izrael i Saudijska Arabija nadomak su historijskog mira

Dodao je da Palestinci nemaju "pravo veta" na izraelsko-arapske odnose

Benjamin Netanjahu. AP

D. R.

22.9.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je u petak u UN-u da su Izrael i Saudijska Arabija nadomak  historijskog mira, dodavši da Palestinci nemaju "pravo veta" na izraelsko-arapske odnose.

Podsjetivši na normalizaciju odnosa s tri arapske države 2020. godine i nazvavši je "početkom nove ere”, Netanjahu je kazao:

- Blizu smo još jednog spektakularnijeg iskoraka, historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije.

Normalizovanje odnosa

I saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman nedavno je u intervjuu za američki "Fow News" kazao da su ova monarhija i hebrejska država "svakim danom sve bliže" normalizaciji odnosa.

- Takav bi mir uveliko pridonio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, potaknuo ostale arapske zemlje da normaliziraju svoje odnose s Izraelom i povećao mogućnost mira s Palestincima - rekao je Netanjahu.

- Ipak vjerujem da ne bismo trebali dati Palestincima pravo veta na nove mirovne sporazume s arapskim državama. Palestinci bi mogli imati velike koristi od šireg mira. I oni moraju učestvovati u ovom procesu - kazao je.

Iranski režim

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je na istoj tribini upozorio da na Bliskom i Srednjem istoku neće biti mira ako se u obzir ne uzmu "legitimna prava" njegova naroda, odnosno provedbe zamisli o dvodržavnom rješenju.

Izraelski premijer iskoristio je priliku da napadne iranski režim.

- Iran se mora suočiti s problemom nuklearne prijetnje. A sve dok sam ja izraelski premijer, činit ću sve što mogu kako bih spriječio Iran u pokušaju nabave nuklearnog oružja - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.