NEBODER TURKEVI

Erdoan razgovarao s izraelskim premijerom Netanjahuom

Na sastanku je razgovarano o političkim i ekonomskim odnosima dviju zemalja i najnovijim dešavanjima

Benjamin Netanjahu i Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

20.9.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je o nizu tema s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, javlja Anadolu.

Politički i ekonomski odnosi

Erdoan je Netanjahua primio u impozantnom neboderu Turkevi nadomak sjedišta UN-a u Njujorku, gdje su smještena turska diplomatska predstavništva.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno je da je na sastanku razgovarano o političkim i ekonomskim odnosima dviju zemalja i najnovijim dešavanjima u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom, te da su razmotrena međunarodna i regionalna pitanja.

Predsjednik Erdoan je tokom prijema izjavio da Turska može zajednički raditi s Izraelom u oblastima energije, tehnologije, inovacija, umjetne inteligencije i sajber sigurnosti, te je poručio da svi zajedno trebamo raditi za svijet u kojem prevladava mir.

Korist za naciju i regiju

Na sastanku su predsjednika Erdoana pratili ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bajraktar, portparol AK Partije Omer Celik, šef MIT-a Ibrahim Kalin, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun i savjetnik za politiku i sigurnost Akif Cagataj Kilic.

U svojoj izjavi na svom nalogu na društvenim mrežama nakon sastanka, predsjednik Erdoan je izrazio nadu da će ovi sastanci biti korisni za nacije i regiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.