SJEDNICA U BANJOJ LUCI

Ovo je 10 zaključaka NSRS: Šta hoće da bude smatrano aktom terorizma

Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska, navedeno je

Zaključci NSRS. Avaz/RTRS

N. Aj.

28.3.2024

Narodna skupština RS zasjeda danas s jednom tačkom na dnevnom redu, a to je razmatranje aktuelne sigurnosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS.

U nastavku vam donosimo zaključke:

1. NSRS traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od 7 dana ponište sve odluke Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

2. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, NSRS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH i:

- da se proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Kristijana Šmita koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,

- da se zabrani organima BiH primjena tih odluka,

- da proglase sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,

- da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,

- da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju,

- da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,

- da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. NSRS, NSRS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces. NSRS traži od političkih stranaka iz RS koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.

- NSRS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda,

- RS će aktivirati sve zaključke i odluke NS i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.

- RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH,

- NSRS će donijeti izborni zakon RS,

- RS očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

4. RS je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS.

5. Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna RS i ojačati institucije BiH.

6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV iX.

7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere RS kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

8. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano aktom terorizma.

9. NSRS zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.