NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Vježbe mogu ublažiti bolove u kukovima

Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević objasnio je šta su hemangiomi kod djece

Avaz.ba

21.9.2021

Naslovnica priloga Porodica i zdravlje. Avaz

Poklon prilog našim čitaocima: Porodica i zdravlje / Vježbe poput plivanja i hodanja mogu ublažiti bolove u kukovima.

TEMA: Vježbe poput plivanja i hodanja mogu ublažiti bolove u kukovima.

Dr. Edin Buljugić, fizijatar, navodi kako je bol u kuku vrlo česta pojava s kojom se susreće veliki broj svjetske populacije. Na svakih 10 kilograma dodatne tjelesne težine koju nosite, postoji dodatnih 50 kilograma pritiska na kukove i koljena. Ako vaši zglobovi osjećaju naprezanje, pronađite težinu koja vam najviše odgovara i razgovarajte sa svojim ljekarom o najboljim načinima mršavljenja.

DERMATOLOGIJA:Dr. Zejna Velagić, dermatovenerolog objašnjava šta je rozacea, bolest kože lica na kojem se pojavljuju crvenilo, kapilari i upalne promjene poput papula, pustula i nodusa, suhoća, perutanje i svrbež kože. Kod nekih pacijenata javljaju se zadebljanja i grbe na nosu. Klinička slika je slična aknama te je vrlo važno uraditi dijagnostiku za diferencijaciju i adekvatnu terapiju.

PEDIJATRIJA: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević objasnio je šta su hemangiomi kod djece. Kazao je kako su to nekancerozne tvorevine pretjerano naraslih krvnih žila u koži. Uobičajeno su poznati pod nazivom “jagodasti madeži”.

VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA: Na vaša pitanja odgovorila je dr. Enesa Begović, oftalmolog. U narednom broju na pitanja odgovara dr. Edin Buljugić, fizijatar. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].

I JOŠ: Cimet smanjuje krvni pritisak; Upozoravajući simptomi koji ukazuju na mogući infarkt; Djeca kopiraju odrasle; Kesten – smanjuje holesterol.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.