NAŠA TEMA Burno razdoblje kada se određeni problemi razbuktavaju

Bolesti kože se javljaju ili pogoršavaju ujesen

To su promjena omjera vlage u zraku, sušenje zraka u prostorijama, reakcije nakon izlaganja suncu i UV zrakama i prilagođavanje novim temperaturama

Z. Karić

Jedna od pojava su i akne

Foto: Ilustracija


Jesen je godišnje doba koj.e poistovjećujemo sa smirivanjem prirode, uz manje sunca i nižim temperaturama.

Detaljan pregled

No, za kožu je jesen vrlo burno razdoblje kada se određeni kožni problemi razbuktavaju.  

Poneke bolesti i stanja kože se javljaju ili pogoršavaju u jesenjem periodu iz multifaktorijalnih razloga. To su promjena omjera vlage u zraku, sušenje zraka u prostorijama zbog početka grijanja, reakcije nakon izlaganja suncu i UV zrakama te prilagođavanje kože novim temperaturama, kazala je dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog.

  • Dr. Velagić: Može doći do  upale

    Dr. Velagić: Može doći do upale

    Foto: Avaz


- Viseće bradavice su nevirusne bradavice koje su slične višku kože te mogu, ali ne moraju, visiti na peteljci. Na mjestima poput vrata, ispod pazuha, na preponama, ispod dojki, može doći do njihove upale, a smetaju i pri higijeni ovih regija. One se brzo i efikasno u jednom tretmanu uklanjaju radiotalasima, kauterizacijom ili laserom – rekla je dr. Velagić.

Akne su, dodaje, upalni proces na žlijezdama lojnicama i u folikulu dlake te se pojavljuje posebni oblik akni zvani jesenje (postljetne). Njihova je pojava rezultat promjene klime i procesa prilagođavanja lučenja masnoće na koži. Uz detaljan dermatološki pregled određuje se terapija koja će riješiti taj problem.

Crvene regije

- Tu je i atopijski ekcem, koji se javlja već u novorođenačkoj dobi i u djetinjstvu u obliku suhe kože i upalnih crvenih regija na koži. Uz promjene na koži, postoji i povećani rizik od alergija na inhalatorne i nutritivne alergene. Preporuka je da se smanji izloženost vodi, period kupanja i tuširanja te koriste emolijensi za kožu. U slučajevima kada postoje crvene suhe perutave regije na koži, treba se obratiti dermatologu za terapiju – navela je dr. Velagić. 

Dobro je, kaže, iskoristiti jesenje sunčeve zrake za atopičnu kožu, jer UV iz sunčevih zraka pozitivno djeluje na sprečavanju ovog tipa ekcema.

Ekcem ruku

Ekcem ruku, ističe dr. Velagić, javlja se u obliku suhoće, crvenila i perutanja te pucanja kože na rukama, posebno na dlanovima. Zbog suhoće prostorija, prilagođavanja kože na promjenu temperature, ekcem ruku se javlja ili pogoršava kod osoba koje su sklone ovom oboljenju. U blažim slučajevima dovoljno je koristiti sapune bez mirisa i boja, sapune u kalupu, a ne tečne, te koristiti masnije kreme za ruke za hidraciju. U težim slučajevima koriste se kortikosteroidi i imunomodulatori.

Pripazite na rozaceu

Rozacea je oboljenje kože lica koje se manifestira kao crvenilo lica, bubuljice, ponekad peckanje očiju, a u posebnim oblicima kao crvenilo nosa i bujanje tkiva nosa koje se zove rinofima.

- Ove osobe osjete peckanje na koži lica i žale se na crvenilo, kao i na ostale promjene na koži lica. U nekim slučajevima razlog rozacee je, između ostalog, i grinja demodex folliculorum. Ova je grinja prirodni stanovnik naše kože, ali ako njen broj poraste, uzrokuje upalu i crvenilo – kaže dr. Velagić.

Pacijentima s rozaceom preporučuje se izbjegavati pretjerani unos ugljikohidrata, kofeina, čokolade, izbjegavati paru i sve što povećava toplotu unutar usne šupljine te začine poput bibera i čilija. Obavezna je zaštita od sunca. Ulje čajevca smiruje upalu i umanjuje broj grinja, a u težim slučajevima uključuju se lokalni antiparazitici, oralni antibiotici i derivat vitamina A. U slučajevima bujanja tkiva nosa, radi se hirurško ili lasersko oblikovanje nosa.

Perutanje lica

Seboroični dermatitis jači je oblik peruti koja se javlja na vlasištu, iza ušiju i na licu ispod obrva, duž nazolabijalnih brazdi te na bradi. Pojava je češća kod muškaraca, ali se javlja i kod žena. Pojave se crvenilo i ljuske. Ovo je hronično kožno oboljenje te ga nije moguće izliječiti, a stres je jedan od glavnih faktora za pogoršanje

Sitnoljuskave regije

Malassezia furfur je gljivica koja se normalno nalazi na koži. No, u nekim slučajevima kada je povećano lučenje loja i znoja, ona se aktivira te uzrokuje crvenkaste sitnoljuskave regije najčešće na leđima, prsima i nadlakticama. Nakon tamnjenja kože zbog izlaganja suncu i UV zrakama ove regije ne tamne i ostaju svijetle te se na taj način otkriva gdje se nalaze oboljeli dijelovi kože.

Osip na trupu

Pityriasis rosea - ovaj osip javlja se u obliku ružičastih pečata s rubnim ljuskicama kao kragna „colarette“. Prvo se pojavi jedan veći krug koji svrbi, a unutar nekoliko dana pojave se manji krugovi najčešće po trupu. Ova bolest nije zarazna i sama od sebe se povlači.

NA VRH

Podijeli članak na