KORISNO

Kako se spasiti napasti zvanih grinje

Simptomi alergije na grinje su suzne oči, kihanje, curenje iz nosa, postnazalno kapanje, kašalj, svrab u ušnom kanalu, astma, svrbež kože i pogoršavanje ekcema

Prekrijte madrac i jastuke zaštitnim navlakama. Ilustracija

Z. K.

3.6.2021

Teško je boriti se s nečim što se ne vidi golim okom i zbog toga je frustrirajuće da ih pokušavate ukloniti iz doma. Grinje su insekti slični štetočinama, koje uglavnom žive u kućnoj prašini. Vole jesti perut koja nastaje na ljudima i životinjama. Ukoliko niste alergični, neće vam predstavljati problem.


Šta uraditi

Međutim, one su jedan od najčešćih alergena u zraku i mogu pogoršati simptome alergije i astme. Grinje ne grizu, ali proteini u njihovim fekalnim česticama izazivaju navedene poteškoće. Grinje mogu živjeti bilo gdje gdje ima prašine, ali, najčešće, možete ih pronaći na sljedećim mjestima: madraci, posteljina, tapacirani namještaj, tepisi i zavjese.

Simptomi alergije na grinje su suzne oči, kihanje, curenje iz nosa, postnazalno kapanje, kašalj, svrab u ušnom kanalu, astma, svrbež kože i pogoršavanje ekcema. Stručnjaci savjetuju šta treba uraditi u slučaju alergije na grinje.

Grinje nikada ne možete eliminirati u potpunosti, ali možete naučiti živjeti s njima. Također, koristite isušivač zraka ili klima-uređaj da biste održavali nivo vlažnosti na ili ispod 50 posto. Osim toga, prekrijte madrac i jastuke zaštitnim navlakama, koje su otporne na prašinu i alergene, te jednom sedmično operite posteljinu i prekrivače u vrućoj vodi na 130 ili 140 stepeni.


Redovno čišćenje

Grinje se vraćaju i zato su redovna čišćenja važna. Borbu protiv grinja prašine smatrajte konstantnom borbom, a ne samo jednom bitkom. Ukoliko ništa od navedenog nije pomoglo, vrijeme je da se obratite alergologu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.