KORISNO

Razlozi zašto vas koža svrbi

To može biti zbog genetike, hladnijeg vremena ili čak starenja

Ako se ne možeš prestati češati, posjeti dermatologa. Ilustracija

Z. K.

22.2.2021

Konstantan osjećaj da te nešto svrbi može samo dodatno pojačati neugodu, a postoji mnogo razloga zašto je to tako. Shvatiti zašto vas koža svrbi upravo je prvi korak u liječenju problema, kažu stručnjaci.

Kada ljekaru

Dehidrirali ste - Suha koža, poznata i kao kseroza, jedan je od najčešćih uzroka hroničnog svrbeža. To može biti zbog genetike, hladnijega vremena ili čak starenja. Korištenje hidratantnog losiona za tijelo i krema za lice može ublažiti svrbež jer rehidrira kožu. Ako to ne pomaže, uputi se dermatologu radi daljnje procjene.

Bolest kože koja se ne liječi pravilno ili uopće - Ako svrbež, također, dolazi s ispucalim crvenim dijelovima kože i potreba za češanjem je još gora noću, možda imate neku bolest kože, poput psorijaze ili ekcem. Srećom, na raspolaganju je niz tretmana za oba stanja.

Alergijska reakcija - Ako ste kupili novi omekšivač za pranje rublja ili razvili alergiju na nešto što prije niste imala, svrab se može pojačati. On je čest odgovor na alergene. Ako vas samo blago svrbi, identificiraj okidač i prekini kontakt s njim. Ako se ne možeš prestati češati, posjeti dermatologa.

Stres i depresija

Mentalno zdravlje - Razlog svrbeža nije uvijek na površini kože. Ako ste pod stresom, u depresiji ili osjećate anksioznost, hemijski tok serotonina i norepinefrina mogao bi izazvati svrbež, posebno ako nemate osipa.

Neuravnoteženi hormoni - Hormonske fluktuacije mogu imati snažne učinke, uključujući neumoljiv svrbež. Na primjer, ako dojite ili prolazite kroz menopauzu, možda imate niže razine estrogena od uobičajenih, što može imati kaskadu tjelesnih učinaka, uključujući svrbež.

Uzrok i trudnoća

Svrab ima tendenciju pojave u trećem tromjesečju. Ilustracija

Suha koža i stalno rastući trbuh često pojačavaju svrbež kože budućim mamama, ali jak svrbež na dlanovima, stopalima i na torzu mogao bi ukazivati na intrahepatičnu kolestazu trudnoće (ICP), stanje u kojem je tvoja funkcija jetre poremećena privremenom nakupljanjem žuči.

Svrab ima tendenciju pojave u trećem tromjesečju i može uzrokovati komplikacije, pa ako primijetite ovu vrstu lokaliziranog svrbeža, obavezno posjetite svog doktora i ginekologa.


Ubod životinje

Ponekad svrbež kože može poslužiti kao alarm za dublje zdravstvene probleme. Ilustracija

Kada te ugrize bilo koja vrsta bube, ona ima potencijal ubrizgati strane tvari u vaše tijelo koje će vaš imunološki sistem napasti histaminom, spojem koji potiče svrbež. Da bi zaustavila svrab, razmislite o tome gdje ste bili nedavno: u visokoj travi, hotelskom krevetu? Zatim se, ako je potrebno, riješite izvora i nanesite antiseptičke kreme ili losiona, sugeriraju stručnjaci.

Iako rijetka pojava, ponekad svrbež kože može poslužiti kao alarm za dublje zdravstvene probleme. Dugotrajni svrbež bez osipa može biti znak sistemskih stanja poput krvnih stanja, dijabetesa, bubrežne bolesti, bolesti jetre, infekcije poput hepatitisa B ili C, HIV-a ili prekomjernog rada štitnjače. U nekim slučajevima on može biti i znak raka kože. Ako niste sigurni što ili ko je krivac za svrbež, važno je posjetiti ljekara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.