ZDRAVA NAMIRNICA

Zdravstvene koristi celera

Prepun je osnovnih hranjivih sastojaka, poput folata, vitamina A, B, C i K

Z. K.

Sok od celera pomaže u smanjenju upale u tijelu

Foto: Ilustracija


Sok od celera je obavezno piće za nesanicu, naročito kada ste posebno nenaspavani. Prisustvo magnezija i esencijalnih ulja čine ga efikasnim u osiguravanju čvrstog sna. Također, sok od celera pomaže u smanjenju upale u tijelu, jer je bogat antioksidantima, poput kofeinske kiseline, p-kumarne kiseline i ferulinske kiseline, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa.

Prepun je osnovnih hranjivih sastojaka, poput folata, vitamina A, B, C i K, koji pomažu u poboljšanju zdravlja kože i osiguravaju besprijekornu i čistu kožu. Njeguje kožu i čini je sjajnom. Osim toga, ima malo šećera i bogat je vlaknima, što ga čini jednim od najboljih pića za one koji paze na težinu. Nakon što popijete sok od celera, osjećate se sito i ovaj osjećaj sitosti sprečava vas da se prejedete.

Pijenje soka od celera pomaže u održavanju kose zdravom i snažnom. Ima visok sadržaj vode, što ga čini efikasnim u poboljšanju kvaliteta kose i sprečavanju suhoće. Prisustvo vitamina A u soku od celera pomaže u liječenju peruti i njegovanju korijena.

Više o temi Celer

VAŠA KUHARICA
Savjeti: Koju hranu ne treba podgrijavati
KORISNO
Ljekovita moć celera
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na