SAVJETI

Spasite se bolnih ugriza komaraca

Sredstva koja će njihove ugrize učiniti manje iritantnim imate i u svojoj kuhinji

Z. K. / Avaz.ba

Neželjena tačkasta dekoracija na našoj koži

Foto: Ilustracija


Ujedi od komaraca nisu ni malo prijatna stvar i slobodno možemo reći da nam poprilično kvare užitak ljetnih večeri.

Prirodni načini

Prvo neprijatno zujanje, a onda i bolni ugriz, svrab, crvenilo, nadutost ujedenog mjesta - sve u svemu neželjena tačkasta dekoracija na našoj koži. 

Naravno, dovijamo se na razne načine da ih otjeramo iz našeg okruženja, i koristimo sredstva koja će njihove ugrize učiniti manje iritantnim, a ako do sada niste znali, osim što ih možete potražiti u apoteci, možda ih već imate i u svojoj kuhinji. Ovo su prirodni načini koji vam mogu pomoći da odmah odreagirate nakon ujeda komarca.

Kocke leda - Da bi se smanjio nepodnošljivi svrab, predlažu se i kocke od leda, a objašnjenje je sljedeće. S obzirom na to da naš mozak u određenom momentu može procesuirati samo jednu senzaciju, intenzivan osjećaj hladnoće prevlada u odnosu na osjećaj svraba.

Jogurt - kao odličan izvor proteina, osim što je idealna kremasta užina, također, može i znatno ublažiti inflamatorni proces od ujeda komarca, a probiotici koji su prirodno sadržani u jogurtu dodatno doprinose oporavku oštećene kože uslijed jače iritacije i češanja.

Upalni proces

Aloe vera - Ova biljka je nezaobilazna sa svojim ljekovitim svojstvima u mnogim slučajevima pa tako i kada govorimo o njezi kože koja pomaže prilikom ugriza od komaraca. Samo treba da istisnete gel direktno iz aloe vere na problematično mjesto da bi odmah djelovao na upalni proces.

Med i aspirin

  • Visoko alkalna namirnica ima izražena antiupalna i antimikrobička svojstva

    Visoko alkalna namirnica ima izražena antiupalna i antimikrobička svojstva

    Foto: Ilustracija


Kašikom nanesite med na ujed od komarca i riješit ćete problem, Naime, ova visoko alkalna namirnica ima izražena antiupalna i antimikrobička svojstva.  

Aspirin je lijek koji gotovo svi imaju u svojoj kućnoj apoteci, a umjesto da ga konzumirate na standardan način, možete ga rastopiti u vrlo malo vode da bi se dobila kremasta masa, koju potom treba nanijeti na problematično mjesto.

Pasta za zube i banana

  • U kori banane nalaze se prirodna ulja koja su odlično sredstvo u eliminaciji svrbeža

    U kori banane nalaze se prirodna ulja koja su odlično sredstvo u eliminaciji svrbeža

    Foto: Ilustracija


Pasta za zube stišće kožu na mjestu gdje je namazana i tako potpomaže izvlačenje otrova iz rane dok se suši, a mentol daje ugodan osjećaj hladnoće koji ublažava osjećaj svrbeža. 

Također, u kori banane nalaze se prirodna ulja koja su odlično sredstvo u eliminaciji svrbeža. Jednostavno utrljajte koru od banane na ubod i opustite se dok svrbež u potpunosti ne iščezne. Osim navedenih možete koristiti i ocat. Kiselina u octu zaustavit će svrab. Jednostavno stavite malo octa na vatu i natapkajte ga na ubod.

Više o:

Komarci Ugriz Tijelo
NA VRH

Podijeli članak na