STUDIJE

Dvadeset minuta boravka u prirodi kao šoljica kafe

Nikakva fizička aktivnost pri tome nije potrebna jer je sam boravak na otvorenom dovoljan

Z. K. / Avaz.ba

"Pogonsko gorivo"

Foto: Ilustracija


Naučnici kažu da je priroda "pogonsko gorivo za dušu" i da se, boraveći u prirodi, čovjek osjeća više živim. Biti na čistom zraku u prirodi i u kontaktu s prirodom djeluje stimulativno i revitalizirajuće na čovjeka. Nikakva fizička aktivnost pri tome nije potrebna jer je sam boravak na otvorenom dovoljan. 

Tim naučnika je do tog zaključka došao nakon nekoliko različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 537 studenata volontera. Stavljani su u aktivne situacije, kao i one u stanju mirovanja, i to u zatvorenom prostoru, unutar neke zgrade, kao i na otvorenom prostoru (pored rijeke ili bilo gdje na svježem zraku).

Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okruženja. Od njih su, također, tražili da sebe zamišljaju na različitim mjestima da bi utvrdili povećava li im se energija kada zamišljaju da su u kontaktu s prirodom.  Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali vani i da je 20 minuta boravka u prirodi bilo dovoljno da im se povrati energija. 

Više o temi Priroda

ČUVAJMO OKOLIŠ
Visoke ljepotice Bosne i Hercegovine
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na