KORISNO

Putnička dijareja – šta treba znati i kako se zaštititi?

Uobičajeni simptomi uključuju: nagli početak, povećana učestalost i količina stolice, promijenjena konzistencija stolice, a može biti praćena mučninom

Glavni uzrok je zaražena hrana ili voda. Ilustracija

Avaz.ba

29.6.2020

Koliko god se radovali zasluženom godišnjem odmoru i odlasku na ljetovanje, trebamo znati da sva putovanja sa sobom nose veći ili manji zdravstveni rizik. Pored putne mučnine, putnička dijareja (proljev) je najčešći zdravstveni problem koji se može javiti u toku putovanja. Iako je u većini slučajeva bezopasna, putnička dijareja može nam pokvariti odmor. Svake godine od 20  do 50 posto međunarodnih putnika (procjenjuje se na oko 10 miliona ljudi) dobije proliv na putovanjima, obično tokom prve sedmice. Proljev se može pojaviti bilo kada, čak i nakon povratka s putovanja. 

Glavni uzrok je zaražena hrana ili voda, tipično u regijama s lošim sanitarnim uvjetima (zemlje Afrike, Centralne i Južne Amerike i Azije). Oko 80 posto slučajeva putničkih proljeva uzrokovano je bakterijama, a u manjem procentu virusima, parazitima i toksinima.

Uobičajeni simptomi uključuju: nagli početak, povećana učestalost i količina stolice, promijenjena konzistencija stolice, a može biti praćena mučninom i/ili povraćanjem, grčevima, nadutošću, povišenom tjelesnom temperaturom i općom slabošću.

Dobrom pripremom i planiranjem putovanja možemo smanjiti rizik od nastanak putničke dijareje, a nekoliko savjeta može biti od pomoći.  Kao mjere prevencije koje se savjetuju osobama koje putuju u zemlje visokog rizika preporučuje se korištenje flaširane vode i pića bez dodataka leda, izbjegavanje sirove hrane te konzumiranje termički obrađene hrane, često pranje ruku, a posebno prije jela i nakon korištenja toaleta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.