KRENI ZDRAVO

Sokoterapija za zdravlje i vitalnost organizma

Za razliku od svježih plodova čije varenje traje i po nekoliko sati, organizam sokove vari i usvaja vrlo brzo, za samo nekoliko minuta, uz minimalnu potrošnju energije

Podstiču izbacivanje suvišne tečnosti i nakupljenih toksina. Ilustracija

Avaz.ba

29.6.2020

Svježi sokovi od voća i povrća imaju neprocjenjiv značaj za zdravlje i vitalnost organizma. Pogotovo sada, kada se priroda budi i pokazuje u najrazličitijim bojama, a mi smo zbog zaštite od virusa korona prinuđeni da sjedimo kod kuće.  


Izbacivanje toksina

Sastojci sokova poboljšavaju razmjenu materija u organizmu, a istovremeno podstiču izbacivanje suvišne tečnosti i nakupljenih toksina. S obzirom na to kako se većina nas ovih dana hrani, sokoterapija američkog dijetologa dr Normana Vokera, više je nego dobrodošla. 

- Svako treba da pije sokove u mjeri u kojoj mu oni pružaju zadovoljstvo. Ali, da bi se postigao željeni efekat, svakoga dana treba popiti 600 ml soka. Postoji još nekoliko važnih uslova koje je potrebno ispuniti da bi sokoterapija bila u potpunosti delotvorna. Voće ili povrće mora da bude svježe, zrelo ali ne i prezrelo. Prije početka pripreme treba ga oprati četkom za pranje voća pod mlazom hladne vode. I, na kraju, za pripremu sokova po mogućstvu treba koristiti električne sokovnike sa nožem od nehrđajućeg čelika - isticao je ovaj dijetolog, upamćen po dugovječnosti od 118 godina. Zapravo, sve što je zagovarao i sam je primenjivao.

Najbezbjedniji lijek

Sokovi najprijatniji, najukusniji i najbezbjedniji lijek. Ilustracija

Sokoterapija se rukovodi stanovištem da su sokovi najprijatniji, najukusniji i najbezbjedniji lijek koji nam je priroda podarila. Za razliku od svježih plodova čije varenje traje i po nekoliko sati, organizam sokove vari i usvaja vrlo brzo, za samo nekoliko minuta, uz minimalnu potrošnju energije. 

Sok od mrkve, ovako pripremljen, nezamjenljiv je u slučaju različitih infekcija, a posebno infekcije očiju, grla i disajnih puteva uopšte. Sok od paradajza je važan jer snabdjeva tijelo kalijumom, a koštano tkivo kalcijumom i magnezijumom. Onaj od svježeg kupusa treba piti kada imamo želudačne tegobe, kao i oboljenja dvanaestopalačnog crijeva.

Glavni krivac

Sok od grejpfruta organizam snabdjeva vitaminima i energijom. Istovremeno, rastvara neorganski kalcijum koji je glavni krivac za artritis i artrozu. Inače, svi sokovi, svježe pripremljeni, pojačavaju tonus cijelog organizma. 

Objašnjenja su potkrepljena brojnim receptima, sa širokom lepezom ovih namirnica, u zavisnosti od toga čemu su sokovi namjenjeni. Važno je samo da se poštuju principi pripreme. Ukoliko ne posjedujete električni sokovnik, izmiksujte voće i povrće na način kako to već činite, ali uz očuvanje vrijednosti sastojaka.

Priprema sokova

Za energiju pripremite sok od 3 mrkve, 2 narandže, stabljike celera i 3 jabuke. 

Za zdrave kosti odvojite nekoliko cvjetova brokolija, 2 mrkve, jabuku, četvrtinu šolje svježeg peršuna, limun. Sve izmiksajte. Za jačanje organizma redovno pripremajte sok od 5 mrkvi i 3 paradajza. Za čilije buđenje potreban vam je sok od 3 mrkve, 2 jabuke i pola cvekle.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.