KORISNO

Šest začina za zdravije srce

Kurkuma ima moćno protivupalno djelovanje koje se pokazalo odličnim u prevenciji raka dojke, prehlade, gripe pa čak i Alzheimerove bolesti

Avaz.ba
28.06.2020 06:01

Visok udio alicina u bijelom luku čini ga odličnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Foto: Ilustracija

Broj slučajeva srčanih bolesti, raka i dijabetesa se iz godine u godinu povećava. Povećanjem unosa određenih začina možete poboljšati svoje zdravlje, smanjiti postotak masnog tkiva i rizik od nastanka srčanih bolesti i kancerogenih ćelija.  

KAJENSKI BIBER - Kajenski biber ima moćno protivupalno djelovanje. Njegov glavni aktivni sastojak, kapsaicin, smanjuje nivo holesterola koji može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Kajenski biber je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer ga možete dodati u gotovo sva jela. 

BIJELI LUK - Visok udio alicina u bijelom luku čini ga odličnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Bijeli luk regulira nivo holesterola i triglicerida, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i hipertenzije. 

  • Đumbir regulira nivo holesterola u krvi
    Đumbir regulira nivo holesterola u krvi Foto: Ilustracija

ĐUMBIR - Đumbir je aromatični začin koji regulira nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Regulira nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka bolesti gušterače. Đumbir se slaže uz većinu namirnica, a možete ga dodati u sok, smoothie ili salatu. 

MENTA - Jedno istraživanje pokazalo je da menta može smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola. Mentu možete dodati u omiljene napitke, salate pa čak i deserte.  

ŠAFRAN - Ovaj začin regulira nivo holesterola i krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da šafran može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

KURKUMA - Baš kao i kajenski biber, kurkuma ima moćno protivupalno djelovanje koje se pokazalo odličnim u prevenciji raka dojke, prehlade, gripe pa čak i Alzheimerove bolesti.

Tagovi

Začini Srce Lijek

Komentari

NA VRH