TVRDNJE STRUČNJAKA

Zašto komarci neke grizu, a neke ne

Žuti i tigrasti komarac reagiraju na mliječnuŽuti i tigrasti komarac reagiraju na mliječnu kiselinu, običan komarac voli masne kiseline kiselinu, običan komarac voli masne kiseline

Komarce privlači ljudski zadah. Ilustracija

Avaz.ba

28.6.2020

Koliko god se trudili da izbjegnemo komarce i koliko god da koristimo razne preparate za zaštitu, neke ljude oni doslovno pikiraju. Zašto je to tako, objasnio je Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

Prema njemu, komarce privlači ljudski zadah, a oni prate ljude po mirisu. Ženke zato uključuju sva svoja čula kako bi odlučile hoće li nekoga da ujedu ili ne. Ugljen-dioksid koji izdišemo zajedno sa raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da osjete i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka. Knols tvrdi da svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu.



Privlači ih i miris kože. Ilustracija

Drugi bitan parametar na osnovu koga komarci procjenjuju žele li nečiju krv, kako objašnjava biolog Knols, jeste miris kože. Žuti i tigrasti komarac reagiraju na mliječnu kiselinu, običan komarac voli masne kiseline. Mješavina hemikalija i mirisa zavisi od naših higijenskih i prehrambenih navika. 

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju "slatku krv". Neki vjeruju i da uzimanje vitamina B i bijelog luka ljude čini manje privlačnima komarcima. Međutim, Knols kaže da ne postoji dovoljno dokaza za to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.