BUDITE ZDRAVI Pravilno držanje veoma je važno

Kako se riješiti bolova u kičmi

Važno je da vježbate i izbjegavate sve što ne prija kičmi i tako ćete spriječiti ozbiljne zdravstvene tegobe

Zdravlje u kući

Važno je da vježbate i izbjegavate sve što ne prija kičmi

Foto: Ilustracija


Kičma najviše strada zbog nepravilnog držanja tijela, loše stolice na kojoj sjedimo, niskih i mekanih fotelja u kojima provodimo puno vremena pred televizorom i nekvalitetnih madraca. 

Zato je važno da vježbate i izbjegavate sve što ne prija kičmi, pa ćete spriječiti ozbiljne zdravstvene tegobe. Ako vježbate, radite to svakog dana ili barem šetajte pola sata pravih leđa i ramena. 

Položaj u snu

Kičma je jedan od najvažnijih dijelova našeg tijela i zato još od rane mladosti na nju moramo paziti. Bez obzira na to gdje se nalazite i šta radite, održavajte pravilan položaj kičme. Poravnajte leđa, vrat i glavu koliko god je to moguće. 

Spavajte na jastuku koji nije mnogo debeo. Ako zbog debelog jastuka krivite vrat tokom noći, možete imati probleme s kičmom. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod koljena ili stopala, a ako spavate na strani, stavite jastuk između nogu. Nemojte spavati na stomaku. Uz to, veoma je važno imati i dobar madrac. 
  • Kičma najviše strada zbog nepravilnog držanja tijela

    Kičma najviše strada zbog nepravilnog držanja tijela

    Foto: Ilustracija


Jedan od savjeta stručnjaka je i da nastojite držati noge i ruke ispravljenim, kako bi vaša cirkulacija bila što bolja.

Brinite se i o svojim kostima, pazite da svakog dana unosite dovoljno kalcija. Dobar izvor su mliječni proizvodi. 

Vježbanje, istezanje i balansiranje tijela mogu biti veoma korisni. Joga je veoma dobra za kičmu, a dobre su i vježbe za izgradnju mišića. Što je više mišića, i kičma je sigurnija, jer je jaki mišići drže na mjestu. 

Idite na masažu leđa, ramena i vrata, jer će vam to pomoći da imate bolje držanje. 

Veoma je važan i pravilan hod. Kada hodate, ispravite se tako da vam ruke budu u liniji s ušima. Ne dozvolite sebi da se pogrbite. 

Savijanje ruku

Stručnjaci navode da je veoma važno i pravilno držanje vrata. Zato vježbajte - napravite slovo T rukama i savijte ih u laktovima. Otvorite dlanove i u tom položaju povlačite ruke nazad koliko možete. 

Tako će vam savijena kičma „krenuti“ naprijed, a vrat nazad. Zatim spustite podlaktice ka naprijed do linije ramena pa ih opet podignite i zabacite koliko možete. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta. 

Korisni savjeti

- Ne spavajte na mekom madracu. Da bi podupirao kičmeni stub, mora biti dovoljno tvrd. Bolje je da spavate na običnoj tvrdoj spužvi umjesto na mekim madracima. 

- Spavanje u fetusnom položaju ne prija kičmi, pa izbjegavajte savijanje brade prema grudima. 

- Trudite se da vam lakat nikad ne bude iznad nivoa ramena, jer to zamara mišiće vrata i ramena, izaziva glavobolje i trnce u rukama.

- Česte promjene položaja u snu, s jednog boka na drugi, pa malo na leđa, popravljaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. Ovo pravilo ne važi za spavanje na stomaku.

- Dobra stolica osigurava pravilan položaj leđa i vrata koji sve vrijeme trebaju biti pravi. 

- Ako morate dugo stajati, s vremena na vrijeme podižite noge na nekoliko sekundi za 10–15 centimetara ili napravite koji korak, naprijed-nazad. Nikada nemojte stajati potpuno ukočeni u jednom mjestu.

- Kada podižete teret, ne savijajte leđa, već koljena, a laktove držite što bliže tijelu. Ne koristite snagu ruku, već nogu.

Zdravlje u kući
Najbolja metoda za ispravljanje krive kičme

Više o temi Kičma

ORTOPEDI SAVJETUJU
Đačka torba deformira kičmu
TIJELO / TAJNE
Može li želudac provariti sam sebe
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na