STREPTOTRICIN

Davno zaboravljeni antibiotik sad bi mogao biti ključan u borbi protiv superbakterija

Smatralo se da je previše toksičan za zdravlje bubrega u inicijalnoj studiji

uprkos potencijalu, streptrotricin je prvobitno odbijen. Broadinstitute.org

E. Ag.

19.10.2023

Zaboravljeni antibiotik koji je razvijen prije skoro 80 godina mogao bi ponovno pomoći, ovoga puta u borbi protiv superbakterija koje su otporne na lijekove.

Streptotricin je izoliran četrdesetih godina 20. stoljeća i pokazao je veliki potencijal u liječenju infekcija uzrokovanim gram-negativnim bakterijama.

Veliki izazov

Za razliku od gram-pozitivnih bakterija, ovi mikrobi nemaju čvrsti ćelijski zid na koji ciljaju mnogi antibiotici. Pronalaženje alternativa bio je jedan od velikih izazova za farmaceutsku industriju.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2017. godine objavila popis najopasnijih patogena otpornih na lijekove. Većina su bile gram-negativne bakterije.

Međutim, uprkos potencijalu, streptrotricin je odbijen. Smatralo se da je previše toksičan za zdravlje bubrega u inicijalnoj studiji i kasnije je zaboravljen u naučnoj literaturi.

Naime, tokom početnih istraživanja ustanovljeno je da je toksičan za ljudske bubrege.

Koncentracije koje nisu toksične

Patolog Džejms Kirbi (James Kirby) s Harvarda s timom je “iskopao” ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili su njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseothricin.

- S pojavom patogena otpornih na više lijekova, za koje postoji malo ili nimalo dostupnih antibiotika za liječenje, vrijeme je ponovno razmotriti i istražiti potencijal onoga što smo ranije previdjeli - rekao je Kirbi za ScienceAlert.

Nourseothricin proizvode gram-pozitivne bakterije iz zemlje. To je zapravo mješavina antibiotika kojoj su data pojedinačna imena kao što su streptotricin F i streprotricin D (SD), piše Poslovni.hr.

Dok nourseothricin i SD imaju toksičan učinak na ćelije bubrega u laboratoriju, Kirbi i kolege su sada ustanovili da to nije slučaj sa streptotricinom F. Ovaj spoj je i dalje efikasan u ubijanju gram-negativnih bakterija otpornih na lijekove, ali u koncentracijama koje nisu toksične.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.