PREHRANA

Nutricionista: Odmah izbacite ovih šest popularnih namirnica s jelovnika

Decenije istraživanja pokazala su da su namirnice koje su podvrgnute opsežnoj tvorničkoj proizvodnji loše i za um i tijelo

Nutricionista upozorava na nezdrave namirnice. Platforma X

D. R.

19.3.2024

Izbacivanje nezdrave hrane s jelovnika može biti teško. Međutim, ultraprerađena hrana (UPF) sadrži visoke razine soli, rafiniranih šećera, masti koje povećavaju holesterol i druge kontroverzne laboratorijske sastojke te ne bi trebala biti dio naše prehrane.

Decenije istraživanja pokazala su da su namirnice koje su podvrgnute opsežnoj tvorničkoj proizvodnji, poput čipsa, keksa i gotovih jela, loše i za um i za tijelo. Prehrana koja je bogata ultraprerađenom hranom povezuje se s pretilošću, dijabetesom tipa 2, rakom i kardiovaskularnim bolestima.

Nutricionist Rob Hobson ne voli dijeliti hranu na dobru i lošu, ali ipak izdvaja šest namirnica koje bismo odmah trebali prestati konzumirati.

Pahuljice

Pahuljice koje jedemo za doručak, posebno čokoladne, prepune su šećera i nisu nešto s čime bi se isplatilo započeti dan.

- Visok sadržaj šećera u kombinaciji s mekom teksturom olakšava prekomjernu konzumaciju ovih žitarica. Ako već ne možete bez pahuljica, birajte one s manje soli i šećera te više vlakana. Možete im dodati orašaste plodove, sjemenke i bananu. To će pomoći da se duže osjećate siti - rekao je Hobson.

Delikatese

Prerađeno meso godinama je na lošem glasu, posebno zbog udjela masti i soli. Iako namirnice poput hrenovki, govedine i salame mogu biti dobar izvor proteina i dio uravnotežene prehrane, pretjerano jedenje može učiniti više štete nego koristi.

- Pokazalo se da namirnice poput salame povećavaju rizik od raka debelog crijeva kada se pretjerano jedu - upozorio je Hobson.

Nutricionist predlaže zamjenu prerađenog mesa proteinima biljnog podrijetla ili nemasnom peradi, poput piletine ili puretine.

Čips

Obični slani čips općenito ima manje aditiva, pojačivača okusa i emulgatora, ali ipak nije zdrav u prekomjernim količinama.

Narezan obrađen sir

Mlijeko i mliječni proizvodi dobri su izvori kalcija i proteina. Iako obrađeni sir sadrži kalcij, "prepun je emulgatora koji mu daju željenu teksturu".

Hobson savjetuje da ne kupujemo prerađeni sir već narezan i da se držimo cheddara, fete i mozzarelle.

Gazirana pića

Hobson kaže da gazirana pića mogu utjecati na bakterije u crijevima i dovesti do tolerancije na glukozu. Savjetovao je da ih zamijenimo gaziranom vodom s dodatkom voća, povrća i začinskog bilja, poput krastavaca ili ružmarina, za okus.

Gotovi, zapakirani kolači i peciva

Unaprijed zapakirani kolači, muffini i drugi deserti bogati su zasićenim masnoćama i šećerom. Hobson tvrdi da sadrže čak pet emulgatora, uz stabilizatore i sredstva za želiranje, što doprinosi njihovom dugom roku trajanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.