RIJEČ STRUKE

Kako prepoznati fibromialgiju i liječiti je

Simptom koji se obično naziva “fibro magla” ometa sposobnost fokusiranja, pažnje i koncentracije na mentalne zadatke, kazao je dr. Buljugić

Jaka bol u mišićima, kostima i tijelu alarm za ljekara. Healthline

9.9.2023

Fibromialgija je poremećaj koji karakterizira jaka bol u mišićima, kostima i tijelu praćena umorom, smetnjama spavanja, poremećajem pamćenja i raspoloženja. Češća je kod žena nego kod muškaraca. Ovo je za „Avaz“ kazao dr. Edin Buljugić, fizijatar.

Nemirne noge

- Fibromialgija često koegzistira s drugim bolnim stanjima poput sindroma razdražljivih crijeva, migrene i drugih vrsta glavobolje, sindroma bolnog mjehura, poremećaja temporomandiularnih zglobova, depresije, anksioznosti i dr. Simptomi fibromijalgije uključuju rasprostranjenu bol koja se često opisuje kao konstantna, dosadna i koja traje najmanje tri mjeseca – kazao je dr. Buljugić.

Da bi se smatrala rasprostranjenom, dodaje, bol se mora pojaviti na obje strane tijela, iznad i ispod struka. Tu je i umor. Ljudi s fibromijalgijom često se probude umorni, iako dugo vremena spavaju. Spavanje je često poremećeno zbog boli, a mnogi pacijenti imaju i druge poremećaje spavanja, poput sindroma nemirnih nogu i apneje u snu.

Dr. Buljugić: Javlja se i umor. Avaz

- Jedan od simptoma je i kognitivne poteškoće. Simptom koji se obično naziva “fibro magla” ometa sposobnost fokusiranja, pažnje i koncentracije na mentalne zadatke. U većini slučajeva je vrlo teško uspostaviti dijagnozu fibromijalgije jer ne postoji specifičan test za dijagnosticiranje navedenog stanja – ističe dr. Buljugić.

Klinički pregled

Dijagnoza fibromialgije se uglavnom uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Za dijagnosticiranje fibromijalgije obično se moraju ispuniti određeni kriteriji. Najčešće korišteni kriteriji za dijagnozu su bol koja se javlja na pritisak osjetljivih tački. Generalizirani bolovi u trajanju od najmanje 3 mjeseca. Bolovi moraju biti prisutni s obje strane tijela, te iznad i ispod struka.

Liječenje oboljenja

Tretmani za fibromijalgiju uključuju lijekove i samonjegu. Od medikamenata se mogu uzimati lijekovi iz skupine analgetika, antidepresivi, miorelaksanti, lijekovi dizajnirani za liječenje epilepsije...

- Fizikalna terapija može olakšati simptome boli, te smanjiti napetost i umor. Osim vježbi, postoji širok spektar procedura od masaže dubokog tkiva, krioterapije, termoterapije, elektroterapije, deep oscilation, tekar, terapija udarnim valom do hidroterapije. Okupacioni terapeut može pomoći u prilagođavanju radnog prostora ili načinu obavljanja određenih zadatka koji će uzrokovati manje stresa na tijelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.