RIJEČ STRUKE

Šta je fibromialgija i kako se liječi

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda

Bol može trajati i tri mjeseca. Metropolis India

Edin Buljugić

13.7.2023

Fibromialgija je poremećaj koji karakterizira široko rasprostranjena mišićno-koštana bol, praćena umorom, smetnjama spavanja, poremećajem pamćenja i raspoloženja. Češća je kod žena nego kod muškaraca. To je bolest koju karakterizira bol u mišićima, kostima i tijelu.

Specifičan test

Simptomi fibromijalgije uključuju rasprostranjenu bol koja traje najmanje tri mjeseca, umor te kognitivne poteškoće. U većini slučajeva je vrlo teško uspostaviti dijagnozu fibromijalgije jer ne postoji specifičan test za dijagnosticiranje navedenog stanja.

Glavni simptomi fibromijalgije su umor i bol te zbog toga treba isključiti ona stanja koja imaju iste simptome kao što su hipotireoza, reumatoidni artritis, lupus, polimijalgija reumatika, multipla skleroza itd. 

Buljugić: Glavni simptomi fibromijalgije su umor i bol. Avaz

Dijagnoza fibromialgije se uglavnom uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Od medikamenata se mogu uzimati lijekovi iz grupe analgetika, antidepresivi, miorelaksanti, lijekovi za liječenje epilepsije...

Širok spektar

Fizikalna terapija može olakšati simptome boli te smanjiti napetost i umor. Osim vježbi, postoji širok spektar procedura, od masaže dubokog tkiva, krioterapije, termoterapije, elektroterapije, deep oscilation, tekar, terapije udarnim valom, do hidroterapije.

Okupacioni terapeut može pomoći u prilagođavanju radnog prostora ili načinu obavljanja određenih zadatka koji će uzrokovati manje stresa na tijelu, a razgovor s psihologom može pomoći u jačanju uvjerenja u vlastite sposobnosti.

Kako prevenirati

Fibromialgija se ne može spriječiti. Pravilno liječenje i promjene načina života mogu smanjiti učestalost i težinu simptoma. 

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste spriječili pogoršanje simptoma izbjegavajući stresne situacije kao npr. prakticiranje dobre navike spavanja, čitanje, topla kupka ili meditacija, akupunktura, tjelovježba, tehnike dubokog disanja, pravilna ishrana...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.